Μ.Αντωνάκη: «Σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ασφαλιστική αγορά»

Η παρουσία ενός στελέχους σε μια σημαντική και νευραλγική θέση, για περισσότερο από 15 συνεχή χρόνια, αντανακλά, χωρίς αμφιβολία, τη χρησιμότητά του, καθώς και την αναγνώριση της προσωπικότητας και του έργου του. Η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση στελέχους, που, πριν την ανάληψη της σημαντικής αυτής θέσης που κατέχει, συγκέντρωνε ήδη τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει κάθε στέλεχος στη θέση αυτή:

– Ακαδημαϊκές σπουδές στο αντικείμενο της εργασίας της, αφού είναι μαθηματικός – αναλογίστρια, αλλά και με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιχειρησιακή Έρευνα και Πληροφορική
– Εποπτική και εργασιακή εμπειρία στον τότε αρμόδιο φορέα εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς, αφού διετέλεσε, επί μακρόν, Προϊσταμένη Οικονομικού και Τεχνικού Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών στο Υπουργείο Εμπορίου
– Διοικητική και εργασιακή εμπειρία στην πρώτη γραμμή μάχης της αγοράς, αφού διετέλεσε Γενική Διευθύντρια στην Commercial Union Life

Παράλληλα, έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Αναλογιστών, της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠ.Ε.Ι.Α), πολλών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε σειρά συνεδρίων και συναντήσεων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της CEA (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλίσεων), και είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της CEA.

Συνεπώς, η πολύχρονη εμπειρία της σε θέματα ιδιωτικής ασφάλισης, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς, τα τελευταία 30 χρόνια, συμμετέχει ενεργά στον ασφαλιστικό χώρο μέσα από όλες τις πτυχές της ελληνικής και της ευρωπαϊκής αγοράς. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε επανειλημμένα, όταν η εναλλαγή προσώπων στη διοίκηση της ΕΑΕΕ, από το 1995 μέχρι σήμερα, δεν επηρέασε τη δική της παρουσία στη θέση της Γενικής Διευθύντριας.

Πέρα από προσωπικές γνωριμίες και τυχόν συναισθηματισμούς, αναγνωρίζει ότι «η ελληνική ασφαλιστική αγορά παραμένει μια μικρή αγορά, με χαμηλό επίπεδο διείσδυσης, σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπου η ασφάλιση είναι βαθιά ριζωμένη και συνυφασμένη με την καθημερινότητα των πολιτών. Μια αγορά που έχει ακόμα ορατά τα σημάδια των πρόσφατων ανακλήσεων στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Επικουρικά Κεφάλαια Ζωής και Αυτοκινήτων. Μια αγορά αντιμέτωπη και αυτή με την οικονομική κρίση».

Πιστεύει ακράδαντα ότι η αγορά οφείλει:

– Να προωθήσει την αξιοπιστία και την αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση
– Να συνεργαστεί στενά με την Εποπτική Αρχή
– Να καλλιεργήσει την ασφαλιστική συνείδηση
– Να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τα προϊόντα της, κυρίως προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και της απλότητας των όρων

Παράλληλα, όμως, θεωρεί υποχρέωση της πολιτείας, η οποία δε δείχνει μέχρι στιγμής να έχει συγκροτημένη πολιτική για την ανάπτυξη της Ιδιωτικής Ασφάλισης:
– Να αναπτύξει διάλογο με την αγορά, με στόχο τη συνεργασία σε μια σειρά από θέματα, όπως οι συντάξεις, ο έλεγχος του κόστους υγείας, ο έλεγχος των ανασφάλιστων οχημάτων και οι καταστροφικοί κίνδυνοι
 - Να αναγνωρίσει το συμπληρωματικό ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης στις συντάξεις, δίδοντας τα ανάλογα κίνητρα

Φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, πιστεύει ότι υπάρχουν σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές για τις εταιρείες που θα κατορθώσουν να ανταποκριθούν στις πολύ υψηλές κεφαλαιακές, και όχι μόνο, απαιτήσεις που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η επικείμενη εφαρμογή του νέου καθεστώτος φερεγγυότητας (Solvency II). Την αναπτυξιακή δυνατότητα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς επιβεβαιώνει, εξάλλου, και η αυξανόμενη παρουσία μεγάλων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ομίλων, με δεδομένη κεφαλαιακή επάρκεια και φερεγγυότητα, που φέρνουν στην Ελλάδα προηγμένη ασφαλιστική τεχνογνωσία.

Για το σκοπό αυτό αγωνίζεται, αφενός για να καταστήσει την ΕΑΕΕ αξιόπιστο, θεσμικό συνομιλητή κύρους της πολιτείας για την καλύτερη δυνατή προώθηση των θέσεων και των αιτημάτων της ασφαλιστικής αγοράς και αφετέρου για να εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση εντός της Ένωσης, ώστε να προωθούνται τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της ασφαλιστικής αγοράς.

Ήδη, το έργο που έχει επιτελεσθεί από την ΕΑΕΕ την τελευταία δεκαετία, με την καθοριστική καθημερινή συμβολή της κας Αντωνάκη, είναι τόσο σημαντικό, που, συνοπτικά μόνο, μπορούν να αναφερθούν οι αλλαγές στη νομοθεσία για την εποπτεία και τη διαμεσολάβηση, η ανάδειξη της σημασίας που έχει για την ανάπτυξη της αγοράς η λειτουργία μιας αξιόπιστης εποπτικής αρχής, η αποτελεσματική προσαρμογή των κοινοτικών οδηγιών στην ελληνική ασφαλιστική νομοθεσία, η υιοθέτηση best practices του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού χώρου (π.χ. για το Φιλικό Διακανονισμό) και τόσα άλλα.

Τέλειωσαν τα προβλήματα; Όχι βέβαια, τα προβλήματα υπάρχουν πάντα και, σε περιόδους σαν αυτή που βιώνουμε, διογκώνονται. Για παράδειγμα, άμεση λύση απαιτούν τα θέματα των ανασφάλιστων οχημάτων, η ασφαλιστική αντιμετώπιση του φαινομένου των φυσικών καταστροφών, η αναγνώριση του συμπληρωματικού ρόλου της Ιδιωτικής Ασφάλισης στη λύση του συνταξιοδοτικού προβλήματος της χώρας μας και, πάνω από όλα, η πλήρης αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας της ασφαλιστικής αγοράς στα μάτια και στη συνείδηση του έλληνα καταναλωτή, μετά τα θλιβερά γεγονότα της προηγούμενης διετίας. Ουσιαστικά, υπάρχουν προβλήματα – προκλήσεις, από τη λύση των οποίων θα εξαρτηθούν πολλά.

Σίγουρα η συμβολή ενός ανθρώπου στο γίγνεσθαι μιας αγοράς κρίνεται σε βάθος χρόνου, συνήθως απολογιστικά και μακριά από θετικά ή αρνητικά γεγονότα της επικαιρότητας. Ο ρόλος της κας Μαργαρίτας Αντωνάκη και στη νέα αυτή φάση, θεωρούμε ότι θα είναι και πάλι θετικός και καθοριστικός, γιατί σε περιόδους όχι απλώς δύσκολες, αλλά σε περιόδους ανατροπών και αλλαγών, η συμβολή της έχει ήδη καταγραφεί.