«Εκρηκτικές» οι προοπτικές ανάπτυξης στα συνταξιοδοτικά προγράμματα

Τις απόψεις τους για το θέμα «Νέα δεδομένα στο συνταξιοδοτικό ζήτημα στην Ελλάδα και τα προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης» κατέθεσαν στην ημερίδα Ιδιωτικής Ασφάλισης στη Θεσσαλονίκη, με συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Ουζούνη, οι κ.κ. Γεωργακόπουλος Χρήστος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ, ο κ. Χειράκης Μάνος, Γενικός Διευθυντής Marketing & Bancassurance της ING και η κα Σταματοπούλου Ναταλία, Διευθύντρια κλάδου Ζωής της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ.

Ο κ. Γεωργακόπουλος από την πλευρά του είπε πως «δεν είναι πολύ εύκολο να προσδιορίσει κάποιος, το πόσο κοντά είμαστε στην στροφή του απλού καταναλωτή προς την ιδιωτική σύνταξη, γιατί αυτό εξαρτάται από το βαθμό κατανόησης που θα επιδείξει καθένας από αυτούς, που ωφελούνται από την ανάπτυξη του χώρου της ιδιωτικής συνταξιοδότησης. Το κράτος έχει τεράστιες ωφέλειες από την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης, κυρίως γιατί απαλλάσσεται το ίδιο, από τις πιέσεις που ασκούν εκατομμύρια άνθρωποι, κράτος που βρίσκεται βέβαια σε αδυναμία να ανταποκριθεί και συνεπώς εμφανίζεται ανάλγητο και ανήμπορο.

Οι ασφαλιζόμενοι πρέπει να κατανοήσουν τα ασύγκριτα πλεονεκτήματα που έχουν στον ιδιωτικό τομέα, έναντι της κοινωνικής ασφάλισης, με κυριότερη την ελευθερία της επιλογής. 

N. Σταματοπούλου,Γεωργακόπουλος Χρήστος και Μ. ΧειράκηςΔεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι προοπτικές ανάπτυξης αυτού του κλάδου είναι εκρηκτικές. Ο κόσμος έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι το κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την αποστολή. Δεν λείπουν προγράμματα από την αγορά, μπορεί κάποιος σήμερα να αγοράσει την σύνταξή του ακόμα και με μια εφάπαξ καταβολή, όπως αγοράζει ένα σπίτι και η σύνταξή του να αρχίζει όποτε θέλει, ακόμα και από τον επόμενο μήνα. Αυτό που λείπει, αυτή τη στιγμή, είναι η γνώση και η ενημέρωση. Και στο σημείο αυτό ο ρόλος των διαμεσολαβούντων είναι αποκλειστικός». 

Εν συνεχεία  ο κ. Χειράκης,  τόνισε πως «οι πολίτες, όπως δείχνουν και οι έρευνες που πραγματοποιούνται, θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ιδιωτικής ασφάλισης, γιατί, με όσα μέτρα λαμβάνονται, κατανοούν πλέον, ότι το εισόδημά τους δεν θα τους φθάνει κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης. Η πολιτεία πρέπει  από την πλευρά της να πάρει πρωτοβουλίες και να δώσει κίνητρα, ως επί το πλείστον φορολογικά, ώστε να μπορέσουν, πολλοί περισσότεροι καταναλωτές, να επωφεληθούν τα πλεονεκτήματα της ιδιωτικής ασφάλισης.

Παράλληλα, ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης πρέπει να γυρίσει στις βασικές ασφαλιστικές αξίες και, με τα νέα συνταξιοδοτικά προγράμματα, να πλησιάσει περισσότερο την καθημερινότητα. Η ασφαλιστική αγορά, μετά τα πρόσφατα γεγονότα, βγαίνει πιο δυνατή και σε αυτό συμβάλουν τρία νέα πράγματα, που δεν υπήρχαν στο παρελθόν: α) ο νέος θεσμός του Εγγυητικού Κεφαλαίου, β) η νέα εποπτική αρχή που είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και γ) οι νέοι κανόνες που θεσπίζονται με το Solvency II, που ισχυροποιούν, πολύ περισσότερο, τις ασφαλιστικές εταιρίες με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αξιοπιστία τους.

Οι διαμεσολαβητές παίζουν ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο να πείσουν και να εξυπηρετήσουν τον πελάτη, ώστε να συνεχίσει την ασφάλισή του ή να συνάψει μια νέα».

Στη δική της παρέμβαση η κα Σταματοπούλου, ανέφερε πως «στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλά συνταξιοδοτικά προγράμματα, είτε είναι προϊόντα εγγυημένων επιτοκίων και αποδόσεων, είτε unit linked προϊόντα, δηλαδή προϊόντα που συνδέονται με μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και στα οποία ο πελάτης παίρνει το ρίσκο. Δεν υπάρχουν καλά ή κακά προϊόντα, καλό είναι το προϊόν που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του καταναλωτή και κακό είναι το προϊόν που αγοράζει ο καταναλωτής, χωρίς να ξέρει τι αγόρασε και όταν έρθει η ώρα της αποζημίωσης ανακαλύπτει ότι άλλη κάλυψη νόμιζε και άλλη κάλυψη είχε.