back to top
27.9 C
Athens
Τρίτη 30 Ιουνίου 2026

Αναστολές συμβάσεων εργασίας: Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και οι νέες λίστες ΚΑΔ τον Μάιο

Διαθέσιμο για υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για το Μάιο είναι το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» από σήμερα  6/5/2021 και μέχρι την Τετάρτη 12/5/2021. Οι δηλώσεις μπορούν να αφορούν είτε όλο τον μήνα, είτε μέρος αυτού. Σε κάθε περίπτωση κατά το ανωτέρω διάστημα δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν το διάστημα από 1/5/2021 έως και 12/5/2021.

Από Πέμπτη 13/5/2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για χρονικό διάστημα από 1/5/2021 έως και 12/5/2021.

- Advertisement -

Για τον μήνα Μάιο 2021 ισχύουν δύο κριτήρια επιλεξιμότητας για την υπαγωγή στο μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων:

1. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν ή και έχουν επιτρεπόμενες δραστηριότητες μπορούν να θέτουν σε αναστολή ΜΟΝΟ συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους των οποίων το ωράριο εργασίας εβδομαδιαίως είναι τουλάχιστον 16 ώρες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κατά την 29/4/2021.

- Advertisement -

2. Επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ έως και 4/3/2021.

Ειδικότερα ισχύουν τα ακόλουθα:

1. Για τις επιχειρήσεις– εργοδότες που υπάγονται σε ΚΑΔ του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Α

Οι επιχειρήσεις– εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για τον μήνα Μάιο 2021. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα πρέπει να έχουν προσληφθεί έως και την 31/01/2021. Για τις επιχειρήσεις αυτές ισχύουν και τα δύο κριτήρια επιλεξιμότητας.

Όσες επιχειρήσεις-εργοδότες  υπάγονται σε ΚΑΔ του Λιανεμπορίου που είτε λειτουργούν χωρίς περιορισμούς είτε βρίσκονται σε περιοχές που επιτρέπεται να λειτουργήσουν με ραντεβού (clickinside), θεωρούνται πληττόμενες επιχειρήσεις και μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί έως και την 31/1/2021. Για τις επιχειρήσεις αυτές ισχύουν και τα δύο κριτήρια επιλεξιμότητας.

2. Για τις επιχειρήσεις– εργοδότες που ανήκουν στον κλάδο της Εστίασης

Οι επιχειρήσεις– εργοδότες που ανήκουν στον κλάδο της Εστίασης (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β), μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, των οποίων δεν θα απαιτηθεί η εργασία κατά την λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών τον Μάιο. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα πρέπει να έχουν προσληφθεί έως και την 31/01/2021. Για τις επιχειρήσεις του κλάδου αυτού ισχύει το κριτήριο που αφορά το  όριο των 16 ωρών εβδομαδιαίως, εξαιρουμένων των εργαζομένων που παρέχουν καλλιτεχνικές υπηρεσίες των οποίων δεν επιτρέπεται η παροχή. Για τις επιχειρήσεις– εργοδότες δεν ισχύει το κριτήριο που αφορά τον κύκλο εργασιών.

3. Για τις επιχειρήσεις– εργοδότες που υπάγονται σε ΚΑΔ του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Γ

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί έως και την 31/1/2021. Για τις επιχειρήσεις αυτές δεν ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α : ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΩΔΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ (από 1/5/2021 έως 31/5/2021)

δείτε εδω αναλυτικά: οι νέες λίστες ΚΑΔ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αυξημένες κατά 80% οι καταγεγραμμένες υπερωρίες το 7μηνο

Περισσότερες από 3,5 εκατ. υπερωρίες έχουν καταγραφεί εντός του 2025 - Ποιοι κλάδοι ένταξης της ΨΚΕ πρωτοστατούν

Έως 120 δόσεις για «κόκκινα» χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Υπουργικό σχέδιο περισσότερων δόσεων για οφειλέτες του ΕΦΚΑ, με προκήρυξη διαγωνισμού για ιδιωτικές εταιρείες που θα συμβάλουν στην αποπληρωμή

Ανασχηματισμός: Νέα υφυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας

Στις 11.00 το πρωί ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ambassadeur: Νέο διαγωνισμό με μικρότερες απαιτήσεις διοργανώνει ο e-ΕΦΚΑ

Στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι να λειτουργήσει το ακίνητο ως ξενοδοχείο τουλάχιστον 4 αστέρων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στο 10,9% η αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων το α΄ 5μηνο 2026

Στις ασφαλίσεις ζωής η παραγωγή εμφανίζεται αυξημένη 17,9%, κοντά στα 1,29 δισ. ευρώ, ενώ στις ασφαλίσεις κατά ζημιών 5,1%, στα 1,37 δισ. ευρώ περίπου

Χωρίς παράταση το «Ξεκινώ Επιχειρηματικά»

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ολοκληρώσουν την υποβολή των αιτήσεών τους μέχρι τις 30/6

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 6,24% ο ΕΔΑ του 2024

Δείτε την αναλυτική ανακοίνωση

DOTSOFT ΑΕ: Στρατηγική επένδυση για επιτάχυνση ανάπτυξης και διεθνούς παρουσίας

Τι σηματοδοτεί η απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής από το επενδυτικό κεφάλαιο Diorama Investments II RAIF

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2026 το 6o Greek Risk Management Forum 2026

Το #grmf26, με κεντρικό θέμα «Strategic Resilience 2026: Navigating Interconnected Risks & AI Governance», διοργανώνεται από τον HARIMA σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ

Allianz: Ο κόσμος στην Ευρώπη κρατά μικρό καλάθι για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις

Μεγάλη έρευνα δείχνει επίσης ότι, αν και η ευθύνη για τη συνταξιοδότηση μετατίθεται ολοένα περισσότερο στα άτομα, πολλοί δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις

Ο Κωστής Αλφιέρης για τη νέα αξία στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Καίριες επισημάνσεις από τον ΓΓ της ΕΑΔΕ και Πρόεδρο του ΣΕΜΑ κατά τον θεσμικό χαιρετισμό του στο 19ο Insurance Conference – #inco26

Μετασχηματισμός, Τεχνολογία και Τεχνητή Νοημοσύνη: Το 19th Insurance Conference σηματοδότησε τη μετάβαση της ασφαλιστικής αγοράς στη νέα, ψηφιακή εποχή

Το #inco26 ανέδειξε ότι η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα εξελίσσεται διαρκώς, αναζητώντας λύσεις και στρατηγικές που θωρακίζουν πολίτες και επιχειρήσεις

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Υπερήφανος χορηγός του πληρώματος «Flandy» και Κώστα Στεφανή στο Ράλλυ Ακρόπολις 2026

Η άκρως επιτυχημένη συμμετοχή κατέλαβε την 3η θέση στην κατηγορία WRC3