Ο έλεγχος των μεσιτών κάνει τη διαφορά…

Οι αλλαγές στην εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς όσο και να φάνηκαν αργές και να ξεσήκωσαν και διαμαρτυρίες -εκείνες τις εποχές που πρωτοεπιχειρήθηκαν-,   τελικά αποδεικνύεται στην πράξη ότι πράγματι ήθελαν το χρόνο τους. Δε θα μπορούσαν να είχαν γίνει όλα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια, χωρίς να περάσει μια απαραίτητη «μάζα» χρόνου, που μπορεί να θεωρηθεί και ως εκπαίδευση των ελεγκτών, καθώς και των ελεγχόμενων. Ήταν η ΕπΕΙΑ, οι ανακλήσεις αδειών, τα μετοχικά κεφάλαια, η οργάνωση των εταιρειών, οι μεγάλες παρεμβάσεις -όπως αυτή της Ασπίς- που καθυστέρησαν χρόνια και τελικά η Τράπεζα της Ελλάδος που κάποιοι την φοβήθηκαν αλλά τελικώς σήμερα όλοι την αποδέχονται.. 

Ήταν πολλά. Σήμερα ο εποπτικός έλεγχος περνά στους μεσίτες. Κάνει δηλαδή ακόμα ένα βήμα παραπέρα. Και είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο κλάδος το υποδέχεται θετικά. Αυτό είναι και το αξιοσημείωτο. Το IW μιλώντας με εκπροσώπους του επαγγέλματος διαπίστωσε το ενδιαφέρον τους να ελεγχθούν, να τεθούν κάτω από αυτή τη διαδικασία, να ακολουθήσουν κανόνες. 

Όχι ότι δεν ακολουθούσαν μέχρι σήμερα. Διότι οι επαγγελματίες είχαν να δείξουν άριστα δείγματα γραφής. Οργάνωση, εξυπηρέτηση πελατών, καινοτομίες, υψηλότατη παροχή υπηρεσιών και πολλά και ξεχωριστά προϊόντα. Τώρα όμως ακόμα και αυτοί μπαίνουν σε νέα εποχή. Γνωρίζοντας ότι πρόκειται να ελεγχθούν, αυτοβούλως μελετούν  το πλαίσιο του ελέγχου, « τα σημεία» όπου θα πρέπει να δώσουν έμφαση ώστε να εμφανίζουν ευρεία επάρκεια στην λειτουργία τους και να παρέχουν εχέγγυα στους πελάτες τους. Οι άνθρωποι αυτοί δείχνουν ότι υποδέχονται με ενθουσιασμό την παρέμβαση της εποπτικής αρχής. 

Διαβλέπουν μέσα από αυτή όφελος για την εργασία τους και για τον κλάδο τους. Εκτιμούν ότι,  αυτή αν τουλάχιστον στην παρούσα φάση δεν τους προσφέρει ανάπτυξη εργασιών, στο μέλλον σίγουρα θα αποτελέσει εφαλτήριο για την πραγματική ανάδειξη του επαγγέλματος. Ακόμα κάποιοι θεωρούν ότι τώρα είναι η στιγμή όπου τα πράγματα θα εξελιχθούν και πολύ καλύτερα και ότι μπορεί το επάγγελμα να γνωρίζει και «δόξες» εφάμιλλες με αυτές που έχουν οι συνάδελφοί τους στο εξωτερικό. Βέβαια υπάρχει και μια άλλη κατηγορία μεσιτών που εκλαμβάνει την είσοδο της εποπτείας στον κλάδο και ως μια δικαίωση απέναντι σε αυτούς που τα τελευταία χρόνια έλεγαν ότι το επάγγελμα φθίνει. 

Σε κάθε περίπτωση είναι ευδιάκριτη η θερμή υποδοχή της εποπτικής αρχής και σίγουρα αυτό είναι μια σημαντική ποιοτική διαφορά αντιμετώπισης των πραγμάτων. Κάνουν τη διαφορά…