96 χρόνια πλούσιας δράσης για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Σχεδόν έναν αιώνα ζωής συμπληρώνει πλέον το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με πλούσια διαδρομή και ιστορία στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Συγκεκριμένα, στις μέρες μας κλείνει μια διαδρομή 96 ετών: Τον Απρίλιο του 1925 ιδρύθηκε με νόμο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αρχικά ενιαίο ως  Επαγγελματο-Βιοτεχνικό και από το 1940 ως αμιγώς Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Είχαν προηγηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1920, έντονες πιέσεις και αγώνες από τα σωματεία των Επαγγελματιών – Bιοτεχνών και από τη ΓΣΕΒΕ (σήμερα ΓΣΕΒΕΕ), ώστε η νομοθεσία να ξεχωρίσει τις μικρομεσαίες επιχειρηματίες της εποχής από τις μεγάλες, δεδομένου ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είχαν διαφορετικό πλαίσιο συμφερόντων και δράσης και απαιτούσαν να διορθωθούν ειδικές αναπτυξιακές, φορολογικές και κοινωνικές πολιτικές.

Ιστορικά γεγονότα

Στα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη δράση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ήταν η συμμετοχή των ηγετικών και απλών  μελών του στις μεγάλες κινητοποιήσεις της δεκαετίας του 1920, διεκδικώντας τη λύση σοβαρών προβλημάτων των επαγγελματοβιοτεχνών. Κορυφαία εκδήλωση θεωρείται η «ματωμένη Πέμπτη» των μικρομεσαίων στις 10 Μαρτίου 1927 που διοργάνωσε η ΓΣΕΒΕ σε συνεργασία με το ΕΕΑ.

Η πανεπαγγελματική απεργία της 10ης Μαρτίου 1927, παρά την τραγική της κατάληξη, αποτέλεσε την αφορμή για να τεθούν µε πρωτοφανή δυναμισμό, επί τάπητος, σημαντικά ζητήματα της τάξης των επαγγελµατοβιοτεχνών για τους μελλοντικούς αγώνες τους.

Οι πρώτοι (3) νεκροί στη συνδικαλιστική ιστορία των επαγγελματοβιοτεχνών, έπεσαν από σφαίρες,  στις 10 Μαρτίου 1927, στην οδό Πανεπιστημίου, στο ύψος του οποίου σήμερα έχει έδρα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Εκεί δόθηκε και η μεγαλύτερη μάχη της απεργίας!

Ιστορικά η μεσαία τάξη έβαλε τη σφραγίδα της στην κοινωνία με την παρέμβασή της στο κίνημα του Γουδή, το 1909 – 1910, διασώζοντας τη δημοκρατική εξέλιξη του κινήματος και το πέρασμα της χώρας στη σύγχρονη εποχή.

Σημειώνουμε δε ότι το ΕΕΑ εκπροσωπήθηκε και πολιτικώς, στη Γερουσία, με 2 γερουσιαστές, στις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Πρώτος Πρόεδρος του ΕΕΑ ήταν ο Γεώργιος Λαμπρινάκος με αντιπρόεδρο τον Κωνσταντίνο Κυπαρισσιώτη, επιφανή στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος των μικρομεσαίων.

Από το 1925 στο σήμερα

Σήμερα το ΕΕΑ είναι ένα επιμελητήριο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, είναι ΝΠΔΔ, αυτοτελής φορέας ελεύθερων επαγγελματιών μικρών  και πολύ μικρών επιχειρήσεων Εμπορίου και Υπηρεσιών, θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας και ταυτόχρονα εκπρόσωπος των επιχειρήσεων – μελών του.

  • Είναι το μεγαλύτερο Επιμελητήριο της χώρας σε αριθμό μελών.
  • Διοικείται από 51μελές αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο και 9μελή Διοικητική Επιτροπή.
  • Αναπτύσσει δράσεις προς κάθε κατεύθυνση με σκοπό την υπεράσπιση της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας και της συνοχής της κοινωνίας με την υποβολή προς την Πολιτεία εισηγήσεων συμβουλευτικού και γνωμοδοτικού χαρακτήρα, (Ν. 4497/2017).
  • Μέσα από συνεχή εκσυγχρονισμό, το ΕΕΑ σήμερα είναι στην πραγματικότητα «Ηλεκτρονικό Επιμελητήριο» όπως τα σύγχρονα ευρωπαϊκά επιμελητήρια! Διαθέτει σύγχρονη διαδραστική ιστοσελίδα και αντιμετώπισε ταχύτατα και αποτελεσματικά τους κανόνες διεξαγωγής ηλεκτρονικών εργασιών που επέβαλε η πανδημία του κορονοϊού. Σήμερα τα μέλη εξυπηρετούνται, σχεδόν στο σύνολο, ηλεκτρονικά.
  • Το ΕΕΑ έχει συγκροτήσει 24 θεματικές και κλαδικές επιτροπές για μελέτη και προώθηση λύσεων σε προβλήματα κλάδων και επιχειρήσεων.
  • Διαθέτει ειδικούς συμβούλους – συνεργάτες που απαντούν στα προβλήματα των επιχειρήσεων.
  • Αναπτύσσει ευρύτατη κοινωνική δράση στήριξης πληττομένων ομάδων πληθυσμού.

διαβάστε αναλυτικά στοιχεία με πληροφορίες από το Ε.Ε.Α: 96 χρόνια από την ίδρυση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*