Προσπάθεια ενίσχυσης του δολαρίου. Θα μπορέσει να συνεχιστεί;

Στο επίκεντρο της χθεσινής ημέρας ήταν σαφώς οι διορθώσεις στην αγορά εμπορευμάτων, με το χρυσό και το πετρέλαιο να διαμορφώνουν σημαντικές πτωτικές κινήσεις.

Σύμφωνα με τον  Joel Kruger, Technical Strategist της FXCM, το μεγάλο μέρος των κερδών σε νομίσματα, δείκτες και εμπορεύματα αυτή τη χρονιά οφείλεται στις ευρύτερες ροές και τη ζήτηση για αποδόσεις, και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο θεμελιώδη παράγοντα, έτσι θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι η διόρθωση οφείλεται και σε αποκόμιση κερδών από τους επενδυτές.

Μελετώντας τα βασικά νομίσματα, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ποιος ήταν όμως ο βασικός θεμελιώδης παράγοντας για την χθεσινή ημέρα. Το δολάριο διαμόρφωσε τη μεγαλύτερη άνοδο έναντι της στερλίνας (1,01%), και στη συνέχεια έναντι του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας (0,95%) και Αυστραλίας (0,9%).

Από την άλλη πλευρά, το ιαπωνικό γιέν ενισχύθηκε κατά 0,39%, ενώ το ελβετικό κατά 0,45% έναντι του δολαρίου. Εάν τα νομίσματα με υψηλές αποδόσεις υποχωρούν έναντι του δολαρίου, ενώ τα νομίσματα που χρησιμοποιούνται σαν ασφαλή καταφύγια ενισχύονται, αυτό είναι φυσικά ένδειξη, ότι αυξάνεται η αποστροφή ρίσκου στην αγορά.

Από πλευράς οικονομικών στοιχείων, οι ανακοινώσεις από την Αυστραλία για τον τομέα των υπηρεσιών και τις νέες πωλήσεις κατοικιών, ήταν θετικές, παρόλο που οι συζητήσεις για περεταίρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα και η αυξημένη αποστροφή ρίσκου παίζουν πιο σημαντικό ρόλο αυτή τη στιγμή.

Στη συνέχεια της ημέρας, οι σημαντικές ανακοινώσεις είναι ο δείκτης τιμών κατοικιών της Αγγλίας και ο δείκτης ΡΜΙ κατασκευών, από την Ευρώπη οι λιανικές πωλήσεις , και ο δείκτης ΡΜΙ υπηρεσιών της Γερμανίας.

Το απόγευμα από την Αμερική αναμένεται η πρόβλεψη των νέων θέσεων εργασίας από την ADP, καθώς και ο δείκτης ISM εκτός μεταποίησης.

Πτωτικά κινούνται αυτή την ώρα τα futures της Αμερικής, καθώς και οι τιμές των εμπορευμάτων.