Λύση στο συνταξιοδοτικό ο δεύτερος πυλώνας

Στο ζήτημα των συντάξεων που απασχολεί το μέσο Έλληνα αναφέρθηκε στην ομιλία του στην Ημερίδα Ιδιωτικής Ασφάλισης στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ιωάννης Βασιλάτος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην Εθνική Ασφαλιστική, επισημαίνοντας πως τα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία σχετίζονται με την επιβίωση της κοινωνικής ασφάλισης και δεν υπάρχει κανένα μέτρο που να οδηγεί προς τη λύση της καθημερινής ανάγκης του μέσου καταναλωτή.

«Σε έρευνα που διεξήγαγε η ΕΑΕΕ πέρυσι το καλοκαίρι φαίνεται ότι οι Έλληνες θεωρούν ότι θα λάβουν ιδιαίτερα μικρή σύνταξη και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται και η ευθύνη της ασφαλιστικής αγοράς. Αναφερόμενος σε παραδείγματα άλλων χωρών δήλωσε πως στη Ρουμανία και στην Τουρκία ο περίφημος δεύτερος πυλώνας έχει πλέον θεσμοθετηθεί και οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε πολύτιμες για την πορεία της ζωής τους λύσεις. 

Ημερίδα Ιδιωτικής Ασφάλισης στη Θεσσαλονίκη, 14 Απριλίου 2011Δε χρειάζεται να ψάξουμε κάποιον άλλο φορέα για βρούμε τη λύση. Πρέπει να κατευθυνθούμε στο 2ο πυλώνα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι ενεργές στα συνταξιοδοτικά προγράμματα. Η Εθνική Ασφαλιστική έχει περίπου 300.000 ασφαλισμένους σε συνταξιοδοτικά προγράμματα και 1.000 συνταξιούχους. Έχουμε επίσης πολλούς ασφαλισμένους σε ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια. 

Υπάρχουν λύσεις στην αγορά και για να βρεθούν στα χέρια του καταναλωτή χρειάζεται αφενός ενημέρωση και αφετέρου θεσμικές αποφάσεις. Η «Ευέλικτη Εθνική Σύνταξη» που προσφέρεται από το φθινόπωρο στους πελάτες της Εθνικής έχει βρει εξαιρετική ανταπόκριση από τον κόσμο. Το πρόγραμμα αυτό έχει καινοτόμα χαρακτηριστικά όπως η ευελιξία ως προς τον τρόπο επιλογής ασφαλίστρων αλλά και ως προς το είδος της σύνταξης (ορισμένου, αυξανόμενου χρόνου) που θα επιλέξει ο πελάτης. 

Σήμερα ο πελάτης πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει λιγότερη αγοραστική δύναμη και πρέπει να την κατευθύνει σε σημαντικά πράγματα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν σήμερα να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών και καλύτερα από ότι στο παρελθόν γιατί υπάρχει εποπτεία που μας κατευθύνει καλύτερα από ότι στο παρελθόν, το Εγγυητικό Κεφάλαιο, πελάτες με ασφαλιστική συνείδηση και διότι το κύρος των διαμεσολαβούντων έχει ενισχυθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα» είπε ο κ. Βασιλάτος.
Τέλος τόνισε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες, η ΕΑΕΕ και οι επαγγελματικοί φορείς πρέπει να αναλύσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας και να οδηγήσουμε την πολιτεία να πάρει τις αποφάσεις της για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στη λειτουργία του δεύτερου πυλώνα με τη διαχείριση να βρίσκεται στα χέρια των ασφαλιστικών.    

Το video της ομιλίας του κ. Βασιλάτου μπορείτε να δείτε εδώ