2,9 δισ. ευρώ κατέβαλε σε αποζημιώσεις η ασφαλιστική αγορά το 2009

 Στο ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην σύγχρονη κοινωνία, στη συνεισφορά της στην οικονομία και στις λύσεις που αυτή προσφέρει» αναφέρθηκε στην κεντρική του ομιλία στην ημερίδα Ιδιωτικής Ασφάλισης, στις 14 Απριλίου, ο εντεταλμένος Σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών, κ. Σπύρος Λευθεριώτης

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος ζει σε ένα κόσμο που η αγωνίες και οι φόβοι για το αύριο μεγαλώνουν και η ιδιωτική ασφάλιση συμβάλει καθοριστικά στη διαχείριση των κινδύνων και την οικονομική ανάπτυξη, αναφέροντας πως συνολικά οι ασφαλιστικές το 2009 κατέβαλαν 2, 9 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις. Η δραστηριότητα των ασφαλιστικών εταιρειών συμβάλλει καταρχήν στη μείωση της ανάγκης για πρόσθετα αποθεματικά, δίνοντας τη δυνατότητα στην αγορά να αναπτυχθεί, καθώς Σπύρος Λευθεριώτηςδεσμεύονται λιγότερα κεφάλαια από ότι αν ο καθένας προσπαθούσε να διαχειριστεί μόνος του τους κινδύνους. 

Όσον αφορά στην πρόληψη των ζημιών επεσήμανε ότι στόχος των ασφαλιστικών εταιρειών είναι να μειωθούν για να μειωθεί κατ’ επέκταση το ασφάλιστρο και οι εταιρείες να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες. Πέρα από αυτά η ασφάλιση βοηθά στη βελτίωση της κοινωνικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, στη μείωση του πιστωτικού κινδύνου και παράλληλα αποτελεί πηγή επενδυτικών κεφαλαίων.

Αναλυτικότερα δήλωσε ότι η ασφάλιση ενισχύει την επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση μίας εταιρείας μετά από ζημία, τη διατήρηση του κύκλου εργασιών της, αλλά και τη μετέπειτα ανάπτυξη της. Έτσι επιτυγχάνεται η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων για τον ιδιοκτήτη, τον εργαζόμενο και αυτούς που συναλλάσσονται με τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Τέλος επεσήμανε πως «δεν μπορούμε να αγνοούμε τον κίνδυνο, καθώς είναι υπαρκτός. Επομένως, όσο και αν θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι πρέπει να συμφιλιωθούμε με την έννοια του κινδύνου και να πιστέψουμε στο επάγγελμα μας και το Έλληνα καταναλωτή».