8 καταδίκες στη Βρετανία για απάτη εις βάρος ασφαλιστικής εταιρείας

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις φαίνεται πως εκλαμβάνει στη Βρετανία το φαινόμενο crash-for-cash, καθώς οι αρχές βρίσκουν συνεχώς καινούρια στοιχεία σχετικά με στημένα ατυχήματα και ψευδή ατυχήματα, που ζημιώνουν αφενός τις ασφαλιστικές και αφετέρου τους ασφαλισμένους.

Πέντε άντρες και τρεις γυναίκες καταδίκασε το δικαστήριο του Leicester Crown με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε απάτη δεκάδων χιλιάδων λιρών εις βάρος ασφαλιστικής εταιρείας. Οι καταδικασθέντες φαίνεται πως εμπλέκονται σε τέσσερις συγκρούσεις αυτοκινήτων, εκ των οποίων μία μόνο ήταν πραγματική αλλά και για αυτή είχαν προβεί σε ψευδείς αξιώσεις.  

Το 2009 οι αστυνομικές αρχές ξεκίνησαν να ερευνούν την υπόθεση όταν οδηγήθηκαν από στοιχεία στην εμπλοκή του Hooman Jaffari, που κατείχε εταιρεία πραγματογνωμοσύνης σε ατυχήματα, σε μία ψευδή αξίωση. 

Ο κ. Jaffari ενεργούσε στην ουσία ως διαπραγματευτής ανάμεσα στους υποτιθέμενους εμπλεκόμενους στο ατύχημα  και μία εταιρεία αξιώσεων στο Lancashire, η οποία όπως αποδείχτηκε δεν είχε γνώση για τη παράνομη δράση των καταδικασθέντων. 

Από την εν λόγω απάτη ο κ. Jaffari κατάφερε να αποσπάσει ως προμήθεια για τη δράση του 36.000 λίρες, ενώ από τη γενικότερη δράση του είχε κερδίσει περίπου 50.000 λίρες. Το δικαστήριο έθεσε ανεξάρτητο πραγματογνώμονα ο οποίος αποφάνθηκε ότι οι αξιώσεις που είχαν καταθέσει οι κατηγορούμενοι για τα τέσσερα ατυχήματα δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. 

Το Μάρτιο του 2010 όλοι οι ύποπτοι είχαν συλληφθεί και τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες. Ο επικεφαλής ερευνητής ανέφερε «ότι η έρευνα των αρχών κράτησε περίπου δύο χρόνια και ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκη, καθώς αφορούσε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Αν οι ύποπτοι δεν είχαν συλληφθεί θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει δεκάδες χιλιάδες λίρες».