Δολάριο: Στα πρόθυρα ανάκαμψης;

Η τελευταία μέρα ενός πολύ άσχημου μήνα για το δολάριο έφτασε και παρόλο που το αμερικάνικο νόμισμα έχει αντιμετωπίσει έντονες πιέσεις τους τελευταίους μήνες, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η τάση αυτή είναι πιθανό να πλησιάζει στο τέλος της.

Οι αγορές δεν έχουν παρουσιάσει έντονες διακυμάνσεις, ύστερα από την ανακοίνωση του ΑΕΠ της Αμερικής το απόγευμα της Πέμπτης, και η Παρασκευή περιέχει κάποια ξεχωριστά γεγονότα που καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη των αγορών.

Η αργία στην Ιαπωνία, σε συνδυασμό με τις κεφαλαιακές ροές λόγω τέλους του μήνα και τον πολυαναμενόμενο βασιλικό γάμο στην Αγγλία, κάνουν τη σημερινή ημέρα διαφορετική από τις άλλες, και θα ήταν πιθανό να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της ρευστότητας στην αγορά.

Επιπλέον, πρέπει να τονίσουμε ότι οι αγορές σε Αγγλία, Σιγκαπούρη και Χόνγκ Κόνγκ είναι κλειστές τη Δευτέρα, λόγω αργίας. Οι επενδυτές πλέον αρχίζουν να μελετούν τον μήνα του Μαΐου, και αναμένουν τις οικονομικές ανακοινώσεις της επόμενης εβδομάδας, με τις κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας και της Ευρώπης, να ανακοινώνουν αποφάσεις επιτοκίων.

Παρόλο που δεν αναμένονται αλλαγές στη νομισματική πολιτική τους, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα τεθούν και άλλα μέλη της ΒΟΕ υπέρ της αύξησης επιτοκίων, και εάν η ΕΚΤ δώσει ενδείξεις για πιθανή αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο.

Όσον αφορά το δολάριο, βλέπουμε ότι παρόλο που οι διορθωτικές κινήσεις έχουν πληθύνει τις τελευταίες ημέρες, οι επενδυτές δεν έχουν αυξήσει τις θέσεις αγοράς στο δολάριο, κάτι που ίσως δείχνει ότι είτε παραμένουν πιστοί στην ανοδική τάση, είτε ότι τα παρατάνε.

Σύμφωνα με τον Joel Kruger, Technical Strategist της FXCM,  η ανάλυση των συσχετίσεων στη αγορά, δίνει περεταίρω ενδείξεις για μια πιθανή αντιστροφή. Με τα νομίσματα να βρίσκονται τόσο στενά συνδεδεμένα με τις μετοχές και τα εμπορεύματα, θα ήταν πιθανό μια αντιστροφή στα νομίσματα να οδηγήσει σε αντιστροφή  και τα άλλα στοιχεία ενεργητικού (ίσως όχι τόσο στο χρυσό).

Στη συνέχεια της ημέρας, το ημερολόγιο κατά τις ώρες των ευρωπαϊκών συναλλαγών περιέχει κυρίως δευτερεύουσες ανακοινώσεις, ενώ μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει αργότερα η ανακοίνωση του ΑΕΠ του Καναδά. Οι αναλυτές αναμένουν ανάπτυξη 0,0% σε μηνιαία και 3,1% σε ετήσια βάση. Επίσης, από την πλευρά της Αμερικής ανακοινώνονται τα στοιχεία των προσωπικών δαπανών, ο δείκτης Chicago PMI και η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Του Joel Kruger, Technical Strategist της FXCM