Καθαρά κέρδη 124,9 εκατ. ευρώ για τον όμιλο Atradius το 2010

Ο όμιλος Atradius, κατέχοντας ηγετική θέση στη παγκόσμια αγορά της Ασφάλισης των Πιστώσεων και Είσπραξης Απαιτήσεων, αναφέρει για το οικονομικό έτος του 2010, καθαρά κέρδη ύψους 124,9 εκατομμυρίων ευρώ. Η συνεχής βελτίωση των αποτελεσμάτων τόσο του ομίλου Atradius όσο και της μητρικής του εταιρίας Grupo Catalana Occidente S.A. είχε ως αποτέλεσμα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) να αναπροσαρμόσει ανοδικά την αξιολόγηση τόσο της Grupo Catalana Occidente S.A όσο και των κυριότερων υπό αυτής οργανισμών, με το χαρακτηρισμό “stable” επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη βαθμίδα A–.

Η επιβεβαίωση της βαθμίδας με A– βασίστηκε στην ισχυρή ανταγωνιστική θέση που κατέχει ο όμιλος στην αγορά, στα αποτελέσματα του 2010 και στην άνοδο των ποσοστών φερεγγυότητάς του. 

Η S&P θεωρεί ότι ο χαρακτηρισμός “stable” απεικονίζει τα ισχυρά αποτελέσματα των παραδοσιακών ασφαλιστικών γραμμών της επιχείρησης, παρά τις αδυναμίες που παρουσιάζει η Ισπανική αγορά, καθώς και τα εξίσου ισχυρά – αλλά και σταθερά κατά τα τελευταία έτη – αποτελέσματα που πέτυχε ο όμιλος στην βιομηχανία της Ασφάλισης των Πιστώσεων.
Τόσο η ανάκαμψη των αποτελεσμάτων όσο και η ύπαρξη προϋποθέσεων αυξανόμενης κερδοφορίας για το μέλλον, αποτελούν τη βάση για την απόδοση του χαρακτηρισμού “stable”.

Οικονομικά δεδομένα:

• Profit after tax: 124,9 εκ Ευρώ (ζημιές 113,3 εκ Ευρώ το 2009)
• Insurance revenues: 1,44 δις Ευρώ (1,5 δις Ευρώ το 2009)
• Shareholders’ equity: 1,035 δις Ευρώ (0,9 δις Ευρώ το 2009)
• Gross combined ratio: 74.0% (121,8% το 2009)

Αύξηση του Risk Appetite κατά το δεύτερο εξάμηνο

Τα ασφάλιστρα επηρεάστηκαν καθοδικά, τόσο από τον χαμηλότερο ασφαλίσιμο κύκλο εργασιών όσο και από τη μείωση του πελατολογίου. Το Risk Appetite αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του 2010 καθώς η συχνότητα των περιστατικών επισφάλειας μειώθηκε. Αυτό οδήγησε στην αύξηση των Νέων Εργασιών αλλά και στη βελτίωση της διατηρησιμότητας των ήδη υπαρχόντων.

Στην περιοχή της Ωκεανίας, της Ασίας, της Γερμανίας, την κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Atradius σημείωσε αύξηση εσόδων και κερδών για το 2010. Σχεδόν σε όλες τις άλλες περιοχές σημειώθηκε βελτίωση στη κερδοφορία, σε πολλές περιπτώσεις σε σημαντικό βαθμό.

Ο Isidoro Unda, CΕΟ και πρόεδρος του Δ.Σ. της Atradius σχολιάζει: «Ο χαμηλότερος κύκλος εργασιών για το 2010 συνάδει με το επιχειρηματικό κλίμα κατά το πρώτο μισό του έτους. Παρά την αργή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, οι πωλήσεις των πελατών μας καθώς και το Risk Appetite του ομίλου έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια του έτους.»
 
Η Ασφάλιση των Πιστώσεων αποδίδει ικανοποιητικά κάτω από δύσκολες συνθήκες

Ώθηση στα κέρδη έδωσαν τόσο η μείωση των ζημιών όσο και η μείωση των λειτουργικών εξόδων. Οι Ασφαλιστικές Ζημιές (πληρωθείσες και αποθεματικά) παρουσίασαν πτώση από 1,35 δις Ευρώ κατά το 2009 σε 559,6 εκ Ευρώ το 2010. Ο δείκτης ζημιών για το 2010 ήταν 38,6%, σημαντικά βελτιωμένος σε σχέση με εκείνον του 2009 (85,4%). Τα μεικτά λειτουργικά έξοδα επίσης βελτιώθηκαν από 524,7 εκ Ευρώ το 2009, σε 498,8 εκ Ευρώ το 2010. Το gross operating expense ratio για το 2010 βελτιώθηκε στο 35,4% σε αντίθεση με το 36,4% του 2009. 

Ο Κος Unda συνεχίζει: «Τα ποσοστά επισφαλειών παρέμειναν αρκετά υψηλά αλλά αναμένουμε να μειωθούν κατά το 2011. Αυτό μας επέτρεψε να αυξήσουμε το Risk Appetite της εταιρίας κατά τη διάρκεια του έτους, τα ποσοστά του οποίου είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα προ της κρίσης, παρά τα υψηλά ποσοστά αφερεγγυότητας»

Το operation της Είσπραξης Απαιτήσεων κερδίζει μερίδιο αγοράς παρά την μείωση των εσόδων

Τα έσοδα από την Είσπραξη Απαιτήσεων για το 2010 ανήλθαν σε 42,9 εκ Ευρώ, μικρότερα από εκείνα των 69,6 εκ Ευρώ για το 2009, γεγονός που απεικονίζει τις περιορισμένες δυνατότητες επανείσπραξης κατά το 2010. 

Ο Κος Unda προσθέτει: «Το 2010 εντείναμε τις προσπάθειες μας για διεύρυνση του πελατολογίου μας. Ως αποτέλεσμα προστέθηκαν αρκετοί νέοι μεγάλοι πελάτες που θα δώσουν πρόσθετη ώθηση στα έσοδα μας καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα θα αυξάνεται τόσο κατά το 2011 όσο και κατά το 2012.»

Πρόβλεψη για το 2011 – συντηρητική ανάπτυξη

Ο Κος Unda καταλήγει: «Αναμένουμε τη παγκόσμια οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται και κατά το 2011, με συντηρητικούς όμως ρυθμούς. Εκτιμούμε ότι το Risk Appetite μας θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο του 2010. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταθερή αύξηση του ασφαλίσιμου κύκλου εργασιών, την αύξηση του πελατολογίου μας και άρα την αύξηση του εσόδου μας. Στην Atradius πρωταρχική μας δέσμευση είναι η παροχή υψηλότατου επιπέδου υπηρεσιών στους Ασφαλισμένους μας. Αυτό αφορά σε όλους τους συναδέλφους, ξεκινώντας από τους Account Managers, στους διαχειριστές των Λογαριασμών, στα τμήματα Πωλήσεων και εξυπηρέτησης πελατών έως στους οικονομικούς αναλυτές μας που παρακολουθούν και αναλύουν τους αγοραστές σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται οι πελάτες μας.»