Καίγονται οι ασφαλιστές από το ΦΠΑ

Σε γενναίες αυξητικές αναπροσαρμογές τιμολογίων στα προϊόντα Υγείας πρόκειται να οδηγηθεί η ασφαλιστική αγορά, εφόσον ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή επιμείνει στη θέση του ότι οι εταιρείες θα πρέπει να αποζημιώνουν το ΦΠΑ που υπολογίζεται επί των νοσηλίων των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.
 
Ήδη, χθες, σχετική τοποθέτηση έκανε ο πρόεδρος της επιτροπής Υγείας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Δημήτρης Μαζαράκης, τονίζοντας ότι ο γενικός γραμματέας με τη στάση του παραβλέπει «το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες προκειμένου να τιμούν τις ανειλημμένες έναντι των ασφαλιζομένων υποχρεώσεις τους έχουν προβεί στον ακριβή υπολογισμό αυτών των υποχρεώσεων και στην ανάλογη τιμολόγησή τους”, υποχρεώσεων στις οποίες δεν είχε περιληφθεί ο ΦΠΑ 13% επί των εξόδων για τη νοσοκομειακή περίθαλψη.
 
Η νέα –μη προβλεπόμενη- επιβάρυνση οδηγεί σε διόγκωση της ασφαλιστικής αποζημίωσης «κατά τρόπο πλήρως απρόβλεπτο και επομένως η κάλυψή του απαιτεί την αναπροσαρμογή των σχετικών ασφαλίστρων” προσθέτει ο κ. Μαζαράκης.
 
Στο μεταξύ, έντονες είναι οι αντιδράσεις γενικότερα των στελεχών της αγοράς, που επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση από τη μια επιχειρεί να θέσει φραγμούς στις αυξήσεις ασφαλίστρων στον κλάδο Υγείας και από την άλλη επιβαρύνει το κόστος αποζημιώσεων με τον ΦΠΑ.
 
Γνωστοί παράγοντες της αγοράς αναφερόμενοι στις διάφορες κατηγορίες συμβολαίων αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
 
-      Όσα συμβόλαια εξαιρούν από τις καλύψεις τους φόρους και τις επιβαρύνσεις θα πρέπει να εξαιρέσουν και το ΦΠΑ από τις αποζημιώσεις.
-      Όσα συμβόλαια δεν τον εξαιρούν και δεν προβλέπουν περιορισμούς για την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων θα πρέπει να ανατιμηθούν ώστε να καλύψουν την επιβάρυνση του ΦΠΑ.
-      Όσα συμβόλαια ορίζουν περιορισμούς στις αυξήσεις ασφαλίστρων ή δεν προβλέπουν αυξήσεις ασφαλίστρων και εφόσον εμπεριέχουν ανάλογο όρο δεν θα πρέπει να καλύψουν το ΦΠΑ.
 
Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή με τη στάση που τηρεί στο θέμα του ΦΠΑ, καθώς και στο ζήτημα των ανατιμήσεων στα ασφάλιστρα του κλάδου Υγείας, θα καταστήσει τελικά τις ασφαλιστικές εταιρείες ζημιογόνες και άρα αφερέγγυες.