Καταιγίδα απειλεί τα συμβόλαια υγείας

Προειδοποιητικά πρόστιμα στις εταιρείες Εθνική Ασφαλιστική και International Life, ύψους 16.000 και 8.000 ευρώ αντίστοιχα, για την άρνησή τους να καταβάλλουν το ΦΠΑ στους ασφαλισμένους που έκαναν χρήση των νοσοκομειακών υπηρεσιών μέσω των ασφαλιστηρίων υγείας, επέβαλε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αυτή ήταν μόνο η αρχή, καθώς ήδη στη γενική γραμματεία έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες ανάλογες αναφορές ή καταγγελίες καταναλωτών, τις οποίες εξετάζουν οι αρμόδιες διευθύνσεις, προκειμένου να ενημερώσουν σχετικά το Γενικό Γραμματέα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η πολιτεία φέρεται αποφασισμένη να επανέλθει με πρόστιμα, αυτή τη φορά αυστηρότερα, εφόσον διαπιστώσει ότι επιμένουν στην πολιτική της μη αποζημίωσης του ΦΠΑ.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφερόμενες στο θέμα δήλωσαν στο IW ότι από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως ο επιμέρους δείκτης, που μετρά την εξέλιξη των τιμολογίων των ιδιωτικών θεραπευτηρίων εμφανίζεται επιβαρημένος μόλις κατά 4 με 5%, όταν η επιβάρυνση στα τιμολόγια των νοσοκομείων από την επιβολή του ΦΠΑ είναι 13%.
 
«Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι ο φόρος κατά ένα μεγάλο μέρος του απορροφήθηκε από τις ιδιωτικές κλινικές» αναφέρουν για να προσθέσουν ότι την ίδια στιγμή ο δείκτης που μετρά το κόστος από την κατανάλωση φαρμάκων εμφανίζεται αισθητά μειωμένος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή για τη  νομοθεσία στην ασφαλιστική σύμβαση (άρθρα 1 και 2 ν. 2496/1997) «εξαιρέσεις της ασφαλιστικής κάλυψης είναι ισχυρές μόνο, εφόσον ρητά περιλαμβάνονται στο ασφαλιστήριο». Δεν αρκεί δηλαδή η πρόβλεψη των εξαιρέσεων στο έντυπο των γενικών όρων της ασφάλισης (τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα»). Στις καταγγελίες που εξετάστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν είχαν καμία πρόβλεψη στα ασφαλιστήρια για  εξαίρεση από την κάλυψη των εξόδων νοσηλευτικής περίθαλψης που υποβλήθηκαν οι ασφαλισμένοι του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ ή οποιουδήποτε φόρου εμπεριέχεται στη νοσοκομειακή δαπάνη που υποβάλλεται ο ασφαλισμένος. Μάλιστα τέτοια εξαίρεση δεν  περιλαμβανόταν ούτε στα έντυπα των γενικών όρων των ασφαλίσεων που είχαν συνάψει οι καταναλωτές.

Οι εταιρείες επικαλούνται ανακριβώς απέναντι στους καταναλωτές γενικούς όρους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής που προβλέπουν την καταβολή από τον ασφαλισμένο των φορολογικών επιβαρύνσεων της σύμβασης ασφάλισης (π.χ. χαρτόσημα που επιβαρύνουν την ασφάλιση). Ο ΦΠΑ που εμπεριέχεται σε έξοδα νοσηλείας δεν είναι ωστόσο φορολογική επιβάρυνση,  που επιβάλλεται για τη σύναψη της ασφάλισης.  Είναι αντιθέτως φόρος που υφίσταται ανεξάρτητα της σύναψης της ασφάλισης και αναπόσπαστο μέρος της δαπάνης που υποβάλλεται ο καταναλωτής για τη νοσηλεία του, την οποία δαπάνη και αναλαμβάνει να καλύπτει η ασφαλιστική εταιρεία με τη ασφάλιση νοσοκομειακής περίθαλψης».

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση «διερευνά  περαιτέρω αναφορές και για άλλες ασφαλιστικές εταιρείες. Εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή των καταναλωτών στα παραπάνω, καθώς μάλιστα μέχρι σήμερα δεν έχουν περιέλθει σε γνώση της ασφαλιστήρια συμβόλαια που να δικαιολογούν την εξαίρεση του ΦΠΑ στις ασφαλιστικές συμβάσεις νοσοκομειακής περίθαλψης.  Στο πλαίσιο αυτό οφείλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες να αποφεύγουν πρακτικές που διαψεύδουν τις δικαιολογημένες προσδοκίες των καταναλωτών  και κλονίζουν την αξιοπιστία της ιδιωτικής ασφάλισης».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία International Life αμφισβητώντας τη σχετική απόφαση, προετοιμάζει την υπερασπιστική της αντίδραση, προβαίνοντας σε εξώδικη απάντηση προς την αρμόδια γραμματεία.