Τα σενάρια της αναδιάρθρωσης ρίχνουν το ευρώ

Σημαντική εβδομάδα είναι αυτή που ξεκινά σήμερα για το κοινό νόμισμα το οποίο κινείται κάτω από το 1,440 με τα προβλήματα της Ευρώπης να έχουν έρθει και πάλι δυναμικά στο προσκήνιο.

Στην Ελλάδα το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, έχει προκαλέσει πλήγμα στη διάθεση των επενδυτών οι οποίοι συνεχίζουν να πιέζουν αφόρητα την αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα η πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας, όπως αυτή εκφράζεται από τα CDS να είναι 60% και πλέον είναι η πιθανότερη χώρα στο κόσμο που απειλείται με πτώχευση.

 Και αυτό έχει επίσης παρενέργειες στο τραπεζικό κλάδο αφού η έκθεση των ελληνικών (και άλλων φυσικά) τραπεζών είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ντόμινο κατάρρευσης αφού η έκθεση των τραπεζών στην ευρωπαϊκή περιφέρεια είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ενδεικτικά η έκθεση της Ισπανίας στο πορτογαλικό τραπεζικό κλάδο ανέρχεται στα $65 δισ. την ώρα που ολόκληρη η ευρωπαϊκή περιφέρεια αντιμετωπίζει οξύτατα δημοσιονομικά και τραπεζικά προβλήματα.

Το δολάριο προσπαθεί να βρει στήριξη μέσα από το συνδυασμό των καλών μακροοικονομικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία και της ραγδαίας επιδείνωσης της ευρωπαϊκής κρίσης. Τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε ο Ομπάμα για τη μείωση των αμερικανικών ελλειμμάτων, δεν έπεισαν τους επενδυτές. Μια καλή στήριξη για το δολάριο αναμένεται να είναι ο τερματισμός του δεύτερου πακέτου στήριξης της οικονομίας των Ιούνιο.

Όσον αφορά την τεχνική εικόνα της ισοτιμίας EUR/USD, σύμφωνα με την ανάλυση της FXCM Hellas, το ευρώ παραμένει υπό πίεση στο ξεκίνημα της εβδομάδας, έχοντας επιστρέψει στην περιοχή του 1,4300. Τα επόμενα σημαντικά επίπεδα στηρίξεων βρίσκονται πλέον στην περιοχή του 1,4230-50.