Στη συγκράτηση των δαπανών εστιάζει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

«Στη συγκράτηση των δαπανών και σε λιγότερο βαθμό στην αύξηση των εσόδων βασίζεται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής» σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, που διαβαίωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η πολιτεία δεν προσανατολίζεται στο ψαλίδισμα μισθών και συντάξεων, αλλά σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «εμείς προχωράμε και δεν αλλάζουμε πορεία, γιατί θεωρούμε πως μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι εύκολη πορεία, σε μία δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία, με τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, που έχουν αρχίσει έστω και δειλά, έστω και δύσκολα να φαίνονται, αλλά με την ανεργία να συνεχίζει να ανεβαίνει και με μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες».

Το πρόγραμμα δε στηρίζεται σε «οριζόντια μέτρα», όπως περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που συγκρατούν το μισθολογικό κόστος του Δημόσιου, που μειώνουν τις λειτουργικές και καταναλωτικές  δαπάνες, που στοχεύουν καλύτερα σε σχέση με τις κοινωνικές δαπάνες και που μειώνουν τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ. Ως προς το σκέλος των εσόδων, είναι μια προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Το πρόγραμμα αυτό με όλες τις επιμέρους παρεμβάσεις και τα ετήσια όρια δαπανών ανά Υπουργείο θα ενσωματωθούν σε ένα κείμενο που θα κατατεθεί ως νομοσχέδιο στην Βουλή, μέχρι τις 15 Μαίου.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου – που ίσως είναι  το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα, αυτού του τύπου, στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια. Με  παρεμβάσεις σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς για την οικονομία, λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, τομείς που χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια και ιδιωτική τεχνογνωσία, για να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν, να αλλάξουν,  και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, επενδύσεις και ανάπτυξη. Και ταυτόχρονα, βεβαίως, μέσα από αυτό το πρόγραμμα η κυβέρνηση ελπίζει «να έχουμε έσοδα 15 δισ. μέχρι το 2013 και 50 δισ. μέχρι το 2015 και να υπάρξει η δυνατότητα σημαντικής μείωσης του μεγάλου χρέους που έχει η χώρα».