Η ευκαιρία των μεσιτών…

Οι αλλαγές που συντελούνται στην ασφαλιστική αγορά είναι πολλές και σαφώς επιφέρουν ανακατατάξεις. Μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανείς και να χρειάζονται χρόνο για να «στρώσουν», αλλά σίγουρα υφίστανται και αποτελούν θέματα προβληματισμού των παραγόντων του κλάδου. Μία από αυτές αφορά σίγουρα τους μεσίτες ασφαλίσεων. 

Το έργο τους και ο ρόλος τους στην αγορά είναι πολυσχιδής και σημαντικός. Όσο και αν πριν από λίγο καιρό επιχειρήθηκε από διάφορες πλευρές να απομειωθεί η αξία τους και η συστατική τους σημασία στην εξέλιξη της ασφάλισης, τελικά γίνεται ξεκάθαρο ότι οι απόψεις που τους έφερναν στις παρυφές των ασφαλιστικών εργασιών, σταδιακά χάνονται. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά πολύ περισσότερο τώρα πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι ίσως τώρα να τους ανοίγεται μια ευκαιρία μοναδική. Ο λόγος είναι απλός. 

Κάνουν μια δουλειά ουσιαστική, βρίσκονται σε στενή επαφή με τους υφιστάμενους αλλά και τους δυνητικούς πελάτες «πουλάνε» εξειδίκευση αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες και συνοπτικά έχουν αυτό που χρειάζεται η ψυχοσύνθεση του ελληνικού κοινού δηλαδή αμεσότητα στην επικοινωνία και διαπροσωπικό σέρβις. Αυτά, αλλά και πολλά άλλα μικρά και σημαντικά στοιχεία συνθέτουν την δουλειά του κλάδου. 

Μπορεί βέβαια μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της κεκτημένης ταχύτητα της αγοράς να έκαναν -εκ των συνθηκών- τη δουλειά των πρακτόρων, αλλά όχι με αποκλειστική ευθύνη τους ή από επιλογή τους. Έτσι κυλούσαν τα πράγματα. Σήμερα όμως όπως προαναφέραμε οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι διαμεσολαβούντες, οι πολίτες, οι ασφαλιστικές εργασίες βρίσκονται κάτω από την ιδιάζουσα συνθήκη της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι η σκοπιά θεώρησης των πραγμάτων στην ασφαλιστική αγορά είναι διαφορετική και σαφώς θεωρούμε ότι είναι υπέρ των μεσιτών. Τώρα μπορούν να ενδυναμώσουν τον ρόλο τους αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα που έχουν. Τώρα μπορούν να παίξουν πιο δυναμικά το ρόλο τους ακόμα και αυτοί που δεν έκαναν τα δικά τους «καλάθια» ασφαλιστικών προϊόντων και απλώς πρακτόρευαν. 

Τώρα είναι ευκαιρία να γίνουν ίσως και κοινοπραξίες μεταξύ επαγγελματιών του κλάδου και να μπορούν να πουλάνε δικά τους προϊόντα ορθά τιμολογημένα και σε συνεργασία με τις ασφαλιστικές. Είναι πολλά αυτά που μπορούν να γίνουν αρκεί να αδράξουν την ευκαιρία και να κινηθούν με ανιδιοτέλεια. Να ξεπεράσουν δηλαδή τα συμπλέγματα και να γίνει αντιληπτό ότι το πεδίο ανάπτυξης είναι ανοικτό μέσα όμως από διαφορετική νοοτροπία. Τον δρόμο τους τον έδειξε και η Τράπεζα της Ελλάδος όπου προσφάτων συναντήθηκε με εκπροσώπους των διαμεσολαβούντων βάζοντας τα θεμέλια για την νέα εποχή.