Σε νέα ιστορικά υψηλά ο χρυσός

Η Κίνα εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τις συνέπειες της υπερβολικής ανάπτυξης και της εισροής τεράστιων ποσοτήτων κεφαλαίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κινεζική οικονομία να αναπτύσσεται συνεχώς και οι τιμές να αυξάνονται μήνα με το μήνα, παρά τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων και παρά τις ρυθμίσεις υψηλότερων επιπέδων αποθεματικών.

Τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Κίνα, που ανακοινώθηκαν σήμερα, έδειξαν αύξηση στο 5,4% έναντι εκτιμήσεων για 5,2%, ενώ η ανάπτυξη ενισχύθηκε στο 9,7% έναντι 9,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η ανακοίνωση του αυξημένου πληθωρισμού προκάλεσε μια σειρά αντιδράσεων στις αγορές με το χρυσό να σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ στα 1479,25 δολάρια καθώς οι πληθωριστικές ανησυχίες σπρώχνουν κεφάλαια προς το πολύτιμο μέταλλο.

Το πετρέλαιο σημείωσε επίσης άνοδο στα 108,30 δολάρια, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ και της βιομηχανικής παραγωγής έδειξαν ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να είναι αυξημένη.

Όσον αφορά το ευρώ, σύμφωνα με την FXCM Hellas, η βασική ανοδική τάση παραμένει εν ισχύ και μετά την κατάκτηση νέων υψηλών , διαμορφώνει πλάγιο σχηματισμό όπως έχει κάνει καθ όλη τη διάρκεια της τάσης.

Τα όρια του πλάγιου σχηματισμού βρίσκονται στα επίπεδα των 1,4370-00 προς τα κάτω και στο 1,4500-30 προς τα πάνω και λογικά η έξοδος από αυτά θα δώσει ενδείξεις για το αν βρισκόμαστε μπροστά από μια σημαντική διορθωτική κίνηση ή ακόμα και μπροστά από τη διαμόρφωση σημαντικής κορυφής ή αν έχουμε να κάνουμε απλά με μια παύση της ανόδου και μπροστά από την επίτευξη των επόμενων στόχων στην περιοχή του 1,4600-30.

Σημαντική είναι η σημερινή ημέρα αφού ανακοινώνεται ο πληθωρισμός σε Ευρώπη και Αμερική. Στην Ευρώπη τα στοιχεία σημείωσαν αύξηση στο 2,7% από το 2,6% που ανέμενε η αγορά, ενώ στην Αμερική ο δείκτης αναμένεται να παραμείνει στο 0,5%, όπως και τον προηγούμενο μήνα.
 
Δεδομένης της τάσης για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων που παρατηρείται, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χρυσός ο οποίος ενδεχομένως να κινηθεί προς τη κατάκτηση νέου ιστορικού ρεκόρ.