Αισιόδοξες προβλέψεις για την ασφαλιστική αγορά εν μέσω κρίσης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για την ιδιωτική ασφάλιση, που διοργάνωσε η free press εφημερίδα ασφαλίζομαι, στην Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace.

Ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ, σε ομιλία του τόνισε ότι «η προοπτική στο χώρο των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων είναι τεράστια για την ασφαλιστική αγορά και όπου το κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί,  η αγορά θα καλύψει την ανάγκη αυτή των πολιτών, με φερέγγυα και αξιόπιστα προϊόντα».

Σ. ΛευθεριώτηςΣτην κεντρική ομιλία, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών, κ. Σπύρος Λευθεριώτης αναφέρθηκε «στον ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην σύγχρονη κοινωνία, στη συνεισφορά της στην οικονομία και στις λύσεις που αυτή προσφέρει». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος ζει σε ένα κόσμο που η αγωνίες και οι φόβοι για το αύριο μεγαλώνουν και η ιδιωτική ασφάλιση συμβάλει καθοριστικά στη μείωση της ανάγκης για πρόσθετα αποθεματικά, στη πρόληψη των ζημιών, στη βελτίωση της κοινωνικής & επιχειρηματικής δραστηριότητας, στη μείωση του πιστωτικού κινδύνου και παράλληλα αποτελεί πηγή επενδυτικών κεφαλαίων.

Στα πέντε θεματικά πάνελ συζήτησης καταγράφηκαν από τους συμμετέχοντες οι ασφαλιστικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στην κοινωνία, συζητήθηκαν τα υφιστάμενα προβλήματα και προτάθηκαν οι ενδεδειγμένες λύσεις.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο πάνελ με θέμα «τα νέα δεδομένα στο συνταξιοδοτικό ζήτημα στην Ελλάδα και τα προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης», στο οποίο συμετείχαν οι κ.κ. Γεωργακόπουλος Χρήστος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ Πάνελ I: N. Σταματοπούλου,Χ. Γεωργακόπουλος, Μ. Χειράκης, Κ. ΟυζούνηςΠΙΣΤΗΣ, Χειράκης Μάνος,  Γενικός Διευθυντής Marketing & Bancassurance της ING και η κα  Σταματοπούλου Ναταλία, Διευθύντρια κλάδου Ζωής της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, προέκυψε ότι τα μόνα σίγουρα και εγγυημένα συνταξιοδοτικά προγράμματα είναι τα προγράμματα που προσφέρει η ιδιωτική ασφάλιση, αφού τα προγράμματα της κοινωνικής ασφάλισης, οποιαδήποτε στιγμή, με μια τροποποίηση του νόμου, μπορεί να αλλάξουν τόσο ως προς τον χρόνο έναρξης της συνταξιοδότησης, όσο και ως προς το ύψος της σύνταξης. 

Τέλος, τονίστηκε ότι ένα πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης, ουσιαστικά δεν έχει κόστος, αφού το σύνολο των ασφαλίστρων που καταβάλει ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του προγράμματος, επιστρέφει και μάλιστα αυξημένο, στον ίδιο ή στους δικαιούχους που έχει ορίσει, σε περίπτωση θανάτου του.

Πανελ II:  Ν. Χαλκιόπουλος, Γ. Βελιώτης, Γ. Γιώτης, Κ. ΟυζούνηςΤο δεύτερο πάνελ με θέμα «τα προγράμματα υγείας», στο οποίο μετείχαν οι κ.κ. Χαλκιόπουλος Νίκος, Γενικός Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ, Βελιώτης Γιώργος, Γενικός Διευθυντής Ζωής & Υγείας του Ομίλου INTERAMERICAN και ο κ. Γιώτης Γεώργιος, Διευθυντής Ατομικών Ασφαλίσεων Ζωής και Ατυχημάτων της ΑΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ,  προέκυψε ότι η αγορά διαθέτει πλήθος προγραμμάτων, που καλύπτουν κάθε ανάγκη και ότι είναι στο χέρι του καταναλωτή να επιλέξει το πρόγραμμα που αφενός καλύπτει τις προσωπικές και οικογενειακές του ανάγκες και αφετέρου αντιστοιχεί στις οικονομικές του δυνατότητες.  Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι  η ασφαλιστική αγορά δεν είναι υπεύθυνη για τα τεράστια ποσά που δαπανώνται για την υγεία, αφού το κόστος διαμορφώνεται από τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τις αμοιβές των γιατρών και τα κόστη των φαρμάκων. 

Αντίθετα, η ασφαλιστική αγορά καταβάλει δις ευρώ κάθε χρόνο, για την κάλυψη των ασφαλισμένων της, ποσά που θα αδυνατούσαν να καταβάλουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, σε βάρος βέβαια της προσωπικής τους υγείας. 

Ι. ΒασιλάτοςΣτο τρίτο πάνελ με θέμα «Ασφάλιση κατοικίας. Πολυασφαλιστήρια και σύγχρονες καλύψεις», στο οποίο μετείχαν οι κ.κ. Οικονόμου Αθανάσιος, Τεχνικός Διευθυντής της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, Βερνάρδος Βαγγέλης, Διευθυντής Ασφαλιστικών Εργασιών Βορείου Ελλάδος του Ομίλου INTERAMERICAN και ο κ. Βαξεβάνης Χρύσανθος, Agency & Branch Manager της CHARTIS, αναλύθηκαν τα οφέλη των καταναλωτών από τα τις πολλαπλές και χρήσιμες καλύψεις που προσφέρουν τα σύγχρονα ασφαλιστήρια των κατοικιών, τόσο για την ασφάλιση της οικοδομής όσο και του περιεχομένου των κατοικιών. 

Τονίστηκε ιδιαίτερα η ύπαρξη των καλύψεων έναντι των κινδύνων αστικής ευθύνης προς τρίτους και τα ειδικά εξειδικευμένα προγράμματα που απευθύνονται στους καταναλωτές για την συνολική και σφαιρική τους κάλυψη από κάθε κίνδυνο. Αναλύθηκαν, επίσης, τα σημεία τριβής μεταξύ πελατών και εταιριών σε περιπτώσεις ζημιογόνων καταστάσεων και η διαδικασία για τον σωστό τρόπο ασφάλισης, ως προς τα ασφαλιζόμενα κεφάλαια και τους καλυπτομένους Πανελ III:  Α. Οικονόμου, Β.Βερνάρδος, Χ.Βαξεβάνης, Ν. Κλήμης κινδύνους, ώστε να μειωθούν και να εξαλειφθούν τα προβλήματα. 

Στο τέταρτο πάνελ είχε θέμα την «Ασφάλιση οχημάτων. Προβλήματα και λύσεις. Νέες προτάσεις» συμμετείχαν οι κ.κ. Γιαννακόπουλος Αλέξανδρος, Διευθυντής Αυτοκινήτων της ΑΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, Αμάρ Σαμουήλ, Διευθυντής ασφαλίσεων αυτοκινήτων της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ και ο κ. Τσαούσης Ευστάθιος, Εμπορικός Διευθυντής της VICTORIA. Η συζήτηση περιεστράφη γύρω από το σημαντικό ρόλο της κάλυψης αστικής ευθύνης έναντι τρίτων και των κεφαλαίων που ισχύουν σε περίπτωση ατυχήματος, όσο και στην σωστή προσέγγιση της ασφάλισης ενός αυτοκινήτου, ως περιουσιακού στοιχείου. 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόβλημα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, που αποτελούν μια βόμβα στην αγορά και των ενεργειών που γίνονται, ώστε σε λίγο χρονικό διάστημα, να διασταυρωθούν τα στοιχεία και να ελαχιστοποιηθεί το Ι. Χατζηϊωσήφφαινόμενο. Στη συζήτηση αναδείχθηκε το θέμα των ζημιών, στη θετική συμβολή του θεσμού του Φιλικού Διακανονισμού  και στη χρησιμότητα της Φροντίδας Ατυχήματος, που όλες οι εταιρίες προσφέρουν στους πελάτες τους. Τέλος, συζητήθηκε το μέλλον των ασφαλίσεων οχημάτων και ο ρόλος των διαμεσολαβούντων προσώπων, στο πλαίσιο του έντονου ανταγωνισμού που αναπτύσσεται.

Στο πέμπτο πάνελ, με θέμα «Η ασφάλιση των επιχειρηματικών κινδύνων», στο οποίο μετείχαν η κα Αποστολοπούλου Δώρα, Διευθύντρια ανάληψης λοιπών κλάδων της VICTORIA, η κα Κελέκη Θεοφανώ, Υποδιευθύντρια αναλήψεων πυρός και συναφών κινδύνων της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ και ο κ. Τζίτζικας Γιάννης, Προϊστάμενος Κλάδου Αναπτυσσόμενων Αγορών της  CHARTIS, αναλύθηκε το νέο περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η Πανελ IV: Α. Γιαννακόπουλος, Α. Σαμουήλ, Ε. Τσαούσης, Ν. Κλήμηςεπιχειρηματικότητα και οι κίνδυνοι που την απειλούν. 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις σύγχρονες καλύψεις αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, στην ασφάλιση περιβαλλοντικών ευθυνών, με βάση τη πρόσφατη νομοθεσία και στην ασφάλιση της ευθύνης διοικήσεων και στελεχών  επιχειρήσεων. Ειδικά στους επιχειρηματικούς κινδύνους, αναδείχθηκε ο ρόλος του risk management και της θετικής συμβολής του στην πρόληψη των ζημιών και στην σωστή ασφάλιση των κινδύνων. Τέλος, τονίστηκε ότι  η ασφάλιση του ανθρώπινου δυναμικού μιας επιχείρησης, μέσω ομαδικών συμβολαίων, αποτελεί πράξη ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο.

Μεταξύ των θεματικών πάνελ πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από επιφανή στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, τα οποία περιέγραψαν Πάνελ V: Δ. Αποστολοπούλου, Θ. Κελέκη, Γ. Τζίτζικας, Ν. Κλήμηςτην υφιστάμενη κατάσταση στην αγορά, τις αλλαγές που πραγματοποιούνται και σκιαγράφησαν τους κανόνες λειτουργίας του αύριο που οδηγούν σε μια αξιόπιστη, φερέγγυα και ασφαλή αγορά, την οποία μπορεί άφοβα να εμπιστευθεί ο Έλληνας καταναλωτής. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο κ. Γεωργακόπουλος Χρήστος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ, ο κ. Χατζηϊωσήφ Ιορδάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ο κ. Βασιλάτος Ιωάννης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, ο κ. Χατζηπαναγιώτου Δημήτριος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της VICTORIA, ο κ. Χειράκης Μάνος, Γενικός Διευθυντής Marketing & Bancassurance της ING, ο κ. Καντώρος Γιάννης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing του Ομίλου INTERAMERICAN, ο κ. Κωνσταντόπουλος Ταξιάρχης, Γενικός Διευθυντής της CARGLASS και ο κ. Σολωμίδης Κωνσταντίνος, Επικεφαλής Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ.

Την ημερίδα χαιρέτησαν ο κ. Ζορπίδης Μιχάλης, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και ο κ. Τσάκαλος Νικόλαος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών. 

Στην ημερίδα συμμετείχαν πάνω από 500 άτομα τόσο από τον χώρο της τοπικής ασφαλιστικής αγοράς, όσο και από το ευρύ κοινό. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών και με την υποστήριξη των εταιρειών:

Μεγάλοι Χορηγοί:
Εθνική Ασφαλιστική, ING, Ευρωπαϊκή Πίστη, Interamerican, ATE Ασφαλιστική, Victoria,  Συνεταιριστική Ασφαλιστική και Carglass
Χορηγοί:
Executive Insurance Brokers και Interlife Ασφαλιστική
Υποστηρικτές:
Ευρωπαϊκή Ένωσις Ασφάλειαι Μινέττα και Chartis
Χορηγοί Επικοινωνίας:
«ασφαλίζομαι», Κέρδος, Αγγελιοφόρος, agelioforos.gr, Insurance World, Insurance Week, insuranceworld.gr, ΧΡΗΜΑ, ΧΡΗΜΑ WEEK και hrima.gr

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε:
Αθηνά Φραδέλου, Money Conferences, +30 210 998 4905, fradelou.a@ethosmedia.eu