Σε ολικό αδιέξοδο η Ασπίς

Στα χέρια της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται πλέον η έκθεση του Επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής για την Ασπίς Πρόνοια, που επιβεβαιώνει το υπέρογκο έλλειμμα της εταιρείας ύψους 500 εκατ. ευρώ.  

Στην ογκώδη έκθεση καταγράφονται οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων που ανέρχονται στα 638 εκατ. ευρώ, καθώς και εκείνες οι απαιτήσεις που σύμφωνα με τον Επόπτη Χαρτοφυλακίου δεν αναγνωρίζονται ως νόμιμες, όπως τα συμβόλαια προς τα νομικά πρόσωπα και τα συμβόλαια που αν και εμφανίζονται να έχουν συναφθεί νόμιμα, τα χρήματα που καταβλήθηκαν ουδέποτε εισέρευσαν σε λογαριασμούς της εταιρείας.

 Αντίθετα τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία δεν ξεπερνούν τα 130 – 150 εκατ. ευρώ και δεδομένου ότι η ρευστοποίηση των απαιτήσεων της εταιρείας που είναι σημαντικές θα καθυστερήσει με αμφίβολο αποτέλεσμα,  ο κατ΄ αρχήν υπολογισμός του ελλείμματος στο μισό δις ευρώ περίπου, κάνει «πρακτικά αδύνατη την κάλυψή του», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την αποτίμηση του Επόπτη το κύριο έλλειμμα προκύπτει από την πλήρη απαξίωση των συμμετοχών της εταιρείας σε συγγενείς εταιρείες, την ελλειμματική αποθεματοποίηση των επενδυτικών συμβολαίων και τις απαιτήσεις από επιχειρήσεις του ομίλου, αποτέλεσμα των ενδοομιλικών σχέσεων μεταξύ των συνδεδεμένων εταιρειών με την Ασπίς Πρόνοια. 

Το υπέρογκο έλλειμμα που πιστοποιείται στην έκθεση απομακρύνει σχεδόν οριστικά κάθε ενδεχόμενο εξεύρεσης αγοραστή, ενώ την ίδια στιγμή δεδομένη είναι και η αδυναμία του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής να αποζημιώσει τους ασφαλισμένους της εταιρείας στο ποσοστό του 60% του καταβληθέντος κεφαλαίου τους, όπως προβλέπει ο νόμος. 

Σε κάθε περίπτωση η απάντηση θα πρέπει να δοθεί πλέον από την Τράπεζα της Ελλάδος που καλείται να ενεργοποιήσει τη διαδικασία εξεύρεσης αναδόχου, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών που επεξεργάζεται ήδη εναλλακτικές λύσεις για την αποζημίωση των ασφαλισμένων.

Το πλήρες κείμενο της Έκθεσης του Επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής μπορείτε να διαβάσετε εδώ