Μ. Χρυσοχοϊδης: «Δημιουργούμε σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία»

 «Για την Ελλάδα είναι μονόδρομος η ανάπτυξη. Όχι όμως η ανάπτυξη που έχουμε μάθει για δεκαετίες. Όχι η ανάπτυξη της ευκολίας, της ασυδοσίας, της γραφειοκρατίας και του περιορισμένου κοινωνικού οφέλους. Όχι η ανάπτυξη της μαύρης οικονομίας και της υπερεργασίας που παράγει βαρίδια που φορτώνεται σήμερα η νέα γενιά», δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Σωκράτη Ξυνίδη και τον υφυπουργό, κ. Παναγιώτη Ρήγα, σχετικά με το νέο επενδυτικό νόμο και το Εθνικό Ταμείο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη.

«Αυτήν την κακή παρακαταθήκη που οδήγησε την Ελλάδα στη γαλαρία της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και ύπνωσε στην κυριολεξία τα δημιουργικά μας αντανακλαστικά και τον παραγωγικό μας ιστό, την αφήνουμε πίσω. Ο νέος επενδυτικός νόμος ενσωματώνει όλες τις αξίες, τους κανόνες και τη φιλοσοφία της νέας προσπάθειας», υπογράμμισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ανακοινώνοντας την πρώτη προκήρυξη για κατάθεση επενδυτικών σχεδίων, ύψους 2,2 δις ερώ φοροαπαλλαγών και 800 εκ. ευρώ ενισχύσεων, στο νέο επενδυτικό νόμο (για το πρώτο εξάμηνο του 2011) και την ενεργοποίηση του ΕΤΕΑΝ, με την προκήρυξη του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, για τη στήριξη των ΜμΕ κυρίως επιχειρήσεων με χαμηλότοκα δάνεια ύψους 1,2 δις ευρώ. 

«Με αυτή την πρώτη προκήρυξη και την ταυτόχρονη ενεργοποίηση του ΕΤΕΑΝ, δίνουμε τη δυνατότητα στους επενδυτές να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, γρήγορα και αξιόπιστα, με σημαντικότατα κίνητρα  όπως είναι οι φοροαπαλλαγές, οι επιχορηγήσεις, η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και η ευνοϊκή τραπεζική δανειοδότηση, μέσω του ΕΤΕΑΝ» δήλωσε ο υπουργός και παρουσίασε αναλυτικά τις αξίες, τους κανόνες και τη φιλοσοφία της νέας προσπάθειας, η οποία εκφράζει:

• Την κρίσιμη στροφή που παίρνει η εθνική μας οικονομία, καθώς επανεκκινείται η υγιής επιχειρηματικότητα και επιβραβεύεται η παραγωγή, η καινοτομία, η εξωστρέφεια, και η πράσινη ανάπτυξη.
• Το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, καθώς έχει προϋπολογισμό συγκεκριμένο, πλαφόν για κάθε καθεστώς, αξιοκρατική αξιολόγηση, τακτικούς και έκτακτους ελέγχους, διαφάνεια σε κάθε βήμα.
• Τη νέα αντίληψη για το ρόλο του κράτους στην αναπτυξιακή διαδικασία, για ένα κράτος φερέγγυο, με ξεκάθαρες διαδικασίες και κανόνες που σέβεται τα δικαιώματα του πολίτη και είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν από τις 21/04/2011 και μέχρι το τέλος Μαϊου τα επενδυτικά τους σχέδια για υπαγωγή στις κατηγορίες των γενικών καθεστώτων του επενδυτικού νόμου, καταρχήν ηλεκτρονικά, και κατόπιν στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών, που δημιουργήθηκαν για αυτό το σκοπό σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας. Επίσης, στα μέσα Μαΐου θα γίνει η προκήρυξη των ειδικών καθεστώτων για την επιχειρηματικότητα των νέων, τα clusters και τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που θα υποβάλλονται καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Με το νέο σύστημα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των επενδυτικών σχεδίων υιοθετούνται για πρώτη φορά καινοτόμες διαδικασίες που εξασφαλίζουν ταχύτητα, με σύντομες και σαφώς καθορισμένες προθεσμίες, διαφάνεια και αντικειμενικότητα, καθώς οι κύριες πράξεις γίνονται ηλεκτρονικά και υπάρχει δυνατότητα δημόσιας παρακολούθησης και απλότητα, γιατί τα έγγραφα που απαιτούνται είναι πολύ λιγότερα και τυποποιημένα και προάγουν τον ουσιαστικό έλεγχο αλλά και την ατομική ευθύνη του επιχειρηματία που τα υποβάλλει. 

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης «Με τον επενδυτικό λοιπόν νόμο και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας υλοποιούμε τη δέσμευσή μας να δημιουργήσουμε σύγχρονα επενδυτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, ικανά να βάλουν μπροστά την οικονομία και να ξεφύγουμε από τον κύκλο της ύφεσης».

Ακόμη, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η έναρξη ειδικών προγραμμάτων, μέσω της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, για τη στήριξη του εμπορίου με κρατικές ενισχύσεις, με στοχευμένες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να υποστηριχθεί ο εμπορικός κόσμος της χώρας, που κι αυτός δοκιμάζεται από την κρίση.