Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ η Εθνική Ασφαλιστική

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής προανήγγειλε χθες η διοίκηση της εταιρείας, κίνηση που αποσκοπεί στη ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας ενόψει της προσαρμογής στους κανόνες της Solvency II. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, κ. Λεωνίδα Θεόκλητο, το ύψος της αύξησης θα προσδιοριστεί από την ποσοτική μελέτη (QIS5) που αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάιο με βάση τα αποτελέσματα του 2010 και υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ περίπου.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής επανέλαβε την υποστήριξη του ομίλου στη μεγαλύτερη θυγατρική του, η οποία όπως σημείωσε χαρακτηριστικά έχει απορροφήσει την τελευταία δεκαετία κεφάλαια της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, χωρίς απαραίτητα να έχει εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα αυτών των κεφαλαίων. Χαρακτήρισε ωστόσο την επένδυση στην Εθνική Ασφαλιστική «ως ένα από τα  πολύτιμα παιδιά» του ομίλου, με ισχυρό brand name, που αν ενισχυθεί και γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις θα έχει «κερδοφόρο μέλλον». 

Η κερδοφορία του 2011 θα επηρεαστεί και από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων που έχουν αποκτηθεί πριν το 2010 σε τιμές τέλους 2009, όπως προβλέπει η πρόσφατη απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος. Σημειώνεται ότι το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Ασφαλιστικής, που ξεπερνά τα 2 δις ευρώ, αποτελείται κατά 60% από ομόλογα και ομολογιακά κεφάλαια (1,2 δις ευρώ), κατά 8% από μετοχές και μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια (223 εκατ. ευρώ)  κατά 12,5% από ακίνητα (256 εκατ. ευρώ) και κατά 19,5% (397 εκατ. ευρώ) από μετρητά διαθέσιμα.

Διαθέτοντας υψηλό μερίδιο αγοράς που ανέρχεται στο 24% στον κλάδο ζωής και στο18% στον κλάδο γενικών, η Εθνική Ασφαλιστική δεν αποσκοπεί, όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της εταιρείας, στη διεύρυνση των εργασιών της μέσω εξαγορών και επιδιώκει να επικεντρώσει την πολιτική της στην οργανική κερδοφορία.

Στο πλαίσιο αυτό στόχοι της διοίκησης όπως προσδιορίστηκαν από το διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου κ. Γιάννη Κατσουρίδη είναι το αυστηρό underwriting για όλους τους κλάδους, μεταξύ των οποίων ο κλάδος του αυτοκινήτου που εξετάζεται πλέον σχολαστικά η πολιτική προμηθειών, ο δείκτης ζημιών και η δυνατότητα απευθείας είσπραξης των ασφαλίστρων από τους ασφαλισμένους, που δρομολογείται σταδιακά εντός του 2011.

Αιχμή της πολιτικής θα αποτελέσει η ανάπτυξη του bancassurance και της ενίσχυσης των δεσμών με τον όμιλο, με στόχο την ενίσχυση των σταυροειδών πωλήσεων, που θα οδηγήσει στη βελτίωση της κερδοφορίας. Ο τομέας του bancassurance, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου, αντιμετωπίζονταν μέχρι σήμερα «ως ένα παθητικό κανάλι πωλήσεων» και θα αναπτυχθεί συνδυάζοντας «έξυπνες λύσεις» και «σύνθετα προϊόντα», χωρίς να εγκαταλειφθεί το πρακτορειακό δίκτυο και το agency, που θα πρέπει ωστόσο να προσαρμοστεί, λειτουργώντας ως βαρόμετρο και δίνοντας το «παράδειγμα» στην ασφαλιστική αγορά.