Λ. Θεόκλητος: «Καταστροφικό το σενάριο περί αναδιάρθρωσης»

«Καταστροφικό» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Λεωνίδας Θεόκλητος, το σενάριο περί αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, επισημαίνοντας ότι αν η κυβέρνηση κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όσο και οι τράπεζες, αλλά και οι ασφαλιστικές εταιρείες, θα οδηγηθούν σε μεγάλες απώλειες κεφαλαίων.
 
Ο κ. Θεόκλητος επεσήμανε ότι οι τράπεζες έχουν υπό την κατοχή τους ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου της τάξης των 45 με 50 δισ. ευρώ και οι ασφαλιστικές εταιρείες των 3,5 – 4 δισ. ευρώ, οπότε ένα οποιοδήποτε hair cut του χρέους θα επιβάρυνε κεφαλαιακά και τις δύο αγορές.
 
Μιλώντας, χθες, σε γεύμα εργασίας για δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής, υπογράμμισε επίσης ότι «κακώς» άπαντες στην Ελλάδα έχουν εστιάσει την προσοχή τους στο δημόσιο χρέος. Όπως είπε, το πρόβλημα δεν επικεντρώνεται στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρωζώνη. Όσο η Ε.Ε. δεν πείθει τις αγορές ότι έχει τα περιθώρια να διαχειριστεί το χρέος της, τόσο οι ασφυκτικές πιέσεις θα συνεχίζονται. Σήμερα σε δυσχερή θέση βρίσκονται η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Σειρά ίσως να έχει αύριο και η Ισπανία, τόνισε με έμφαση.
 
Ανατροπές
 
Αναφερόμενος στην ασφαλιστική αγορά προέβλεψε ότι οι ανακλήσεις αδειών θα συνεχιστούν. Η κρίση, τη Solvency II, αλλά και η πρόθεση της Τράπεζας της Ελλάδος να επιβάλλει τάξη στον κλάδο, θα οδηγήσουν σε ξεκαθάρισμα της ασφαλιστικής βιομηχανίας, ανέφερε για να προσθέσει ότι στο διάστημα που θα ακολουθήσει θα γνωρίζουμε ποιοι θα παραμείνουν στην ασφαλιστική αγορά και ποιοι θα τεθούν εκτός.
 
Ο κ. Θεόκλητος εκτίμησε επίσης ότι στον κλάδο θα υπάρξουν και νέες συγχωνεύσεις εταιρειών, όπως και αλλαγές σε μετοχικά σχήματα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι περισσότερες θα είναι οι ανατροπές που θα επέλθουν στις μικρομεσαίες εταιρείες.
 
«Μοιραία, κάποιες εταιρίες θα υποχρεωθούν σε εκκαθάριση, ενώ κάποιες άλλες θα συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους με σκοπό τη διαμόρφωση ισχυρών σχημάτων, ικανών να ανταπεξέλθουν στις κεφαλαιακές πιέσεις της Solvency II» ανέφερε χαρακτηριστικά.