Τρία σενάρια για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην ασφαλιστική αγορά

Τρία σενάρια επεξεργάζεται η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για το ζήτημα που έχει ανακύψει με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας όσων απασχολούνται στον κλάδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε για μια ακόμη φορά στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης την περασμένη εβδομάδα, με τους ασφαλιστές να εξετάζουν τρία σενάρια:
          Το πρώτο προβλέπει την μη ανανέωση της σύμβασης του 2010 με την προοπτική της υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων, ώστε κάθε εταιρεία να διαπραγματευθεί ελεύθερα με τους εργαζόμενους της τις αμοιβές τους.
          Το δεύτερο προβλέπει «πάγωμα» των μισθών έως το τέλος του έτους.
          Το τρίτο προβλέπει την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης, για την οποία η διαπραγμάτευση θα γίνει από μηδενική βάση, με στόχο την εξασφάλιση για τις εταιρείες περικοπών που, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα φθάσουν και το 35%.
Πηγές του Insurance World αναφέρουν ως επικρατέστερο ενδεχόμενο το τρίτο. Σε κάθε περίπτωση πάντως ζήτημα αυξήσεων εν μέσω κρίσης δεν τίθεται.
Όσο για το πότε θα ληφθεί τελικά απόφαση, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν θα μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα. Θεωρούν μάλιστα πολύ πιθανό το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης να συνέλθει εκτάκτως μέσα στις προσεχείς ημέρες -πριν δηλαδή την προγραμματισμένη συνεδρίαση της πρώτης Τετάρτης του Μαΐου- ώστε να δοθεί τέλος σε ένα ζήτημα το οποίο συζητείται επί μήνες στην ασφαλιστική αγορά, τόσο στους κόλπους της Ένωσης, όσο και στο πλαίσιο επαφών που έχει ο φορέας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον κλάδο.