Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στο bancassurance

Μελέτης Φουσκαρής, Διευθυντής Marketing και Επικοινωνίας της Metlife-Alico

Όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην ελληνική αγορά τα ασφαλιστικά προγράμματα διατίθενται σήμερα μέσα από διαφορετικά δίκτυα διανομής, καθένα από τα οποία απευθύνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών, αφού διαθέτει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Το agency system είναι το δίκτυο διανομής, που έχει την μεγαλύτερη διάδοση και αυτό που χρησιμοποιείται περισσότερο από τις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ ανάμεσα στα υπόλοιπα δίκτυα διανομής, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστή στην Ελλάδα και η έννοια της τραπεζασφάλισης ή bancassurance, όπως επεκράτησε να ονομάζεται. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες εμπλουτίζουν με ασφαλιστικά προϊόντα το φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρουν. Για να γίνει το βήμα αυτό, οι τράπεζες είτε συνεργάσθηκαν με υπάρχουσες ασφαλιστικές εταιρείες είτε δημιούργησαν δικές τους.

Μέσω του bancassurance, προσφέρεται μια εναλλακτική προσέγγιση στο θέμα της ασφάλισης, τουλάχιστον για ορισμένες κατηγορίες ασφαλιστικών προγραμμάτων, τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα και τα οποία μπορούν να διατεθούν κυρίως μέσω τραπεζικών δικτύων.

Σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο τομέας της τραπεζοασφάλισης για την χώρα μας αποτελεί ένα σχετικά νέο πεδίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι βρισκόμαστε πίσω σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Η MetLife Alico διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία και στη συγκεκριμένη κατηγορία προγραμμάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο, αναπτύσσοντας συνεργασίες μέσα από distribution agreements αλλά και με την ίδρυση εταιριών joint venture.

Στις συνεργασίες αυτές η MetLife Alico σχεδιάζει ειδικά ασφαλιστικά προγράμματα ζωής, ώστε να συνδυαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στους επιλεγμένους τρόπους διανομής, στο προφίλ των πελατών του συνεργάτη και στη στρατηγική και φιλοσοφία της τράπεζας. Τα προϊόντα αυτά ανήκουν κυρίως στην κατηγορία του Credit Life (ασφάλιση δανειοληπτών και κατόχων πιστωτικών καρτών), των Συνταξιοδοτικών/ Αποταμιευτικών Προγραμμάτων, των προγραμμάτων Ατυχημάτων & Υγείας καθώς και των Unit Linked με ή χωρίς εγγυήσεις.