Σε υψηλά 14 μηνών το ευρώ, μια ημέρα πριν την ανακοίνωση των επιτοκίων

Πτώση του δολαρίου και άνοδος του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος μια μόλις ημέρα πριν από τη συνεδρίαση των δυο κεντρικών τραπεζών για το καθορισμό της νομισματικής πολιτικής.

Όπως έχουμε εκτιμήσει εδώ και αρκετές ημέρες το γεγονός μιας αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι αυτό που στηρίζει το κοινό νόμισμα. Το ενιαίο νόμισμα κατάφερε να ανακάμψει παρά τις πιέσεις που δέχθηκε κατά τη χθεσινή ημέρα λόγω της νέας υποβάθμισης της Πορτογαλίας, ξεπερνώντας τις πρώτες σημαντικές αντιστάσεις του 1,4250, με τις επόμενες να δοκιμάζονται κατά το άνοιγμα της Ευρώπης.

Η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματεύεται λοιπόν στα 1,4270 πραγματοποιώντας νέο υψηλό δεκατεσσάρων μηνών. Η Γερμανία αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάκαμψη του 2011 στο 2,5% από 2,0%. Διαγραμματικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της FXCM Hellas, επόμενος στόχος για την ισοτιμία, σε περίπτωση καθαρής διάσπασης του 1,4300, είναι η περιοχή του 1,4430-50, όπου συναντάται το πάνω μέρος του ανοδικού καναλιού που βλέπουμε στο ημερήσιο γράφημα, αλλά βρίσκονται και οι στόχοι από τη διάσπαση του πλάγιου σχηματισμού (1,4020-1,4250).

Η ραγδαία επιδείνωση της χρηματοπιστωτικής εικόνας της Πορτογαλίας και οι συζητήσεις για τον αν πρέπει να λάβει βραχυπρόθεσμο δάνειο και από πού, αύξησαν τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια και ο χρυσός σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό στα 1457 δολάρια. Σημαντικό όλο στην αύξηση των τιμών του χρυσού διαδραματίζει και η ανησυχία σχετικά με τα επίπεδα ραδιενέργειας που διαρρέουν στη Φουκουσίμα, αλλά και τις επιπτώσεις τους. Σταθεροποιητικά στα 108,20 δολάρια κινείται το πετρέλαιο.