Θα μετεξελιχθεί τελικά ο νομισματικός πόλεμος σε επιτοκιακό;

Λίγο πριν από το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε τη Πορτογαλία εξαιτίας, της πολιτικής, δημοσιονομικής και οικονομικής αβεβαιότητας που πλήττει τη χώρα και θέτει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο τους στόχους που έχουν τεθεί για το χρέος.  Αν και αρχικά το ευρώ έδειξε να μην αντιδρά στην είδηση της υποβάθμισης, λίγο αργότερα η ισοτιμία EUR/USD κινήθηκε πτωτικά στα 1,4170.

Η αγορά δοκιμάζει τα υψηλά 5 μηνών, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει στραμμένο στην απόφαση επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Η περιοχή του 1,4230-50 έχει λειτουργήσει σαν σημαντική αντίσταση μέχρι στιγμής, και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν οι αγοραστές θα μπορέσουν να διασπάσουν αυτά τα επίπεδα, πριν την ανακοίνωση της Πέμπτης.

Από την άλλη το δολάριο φαίνεται ότι ετοιμάζεται να κάνει μια ακόμα προσπάθεια ανόδου, η οποία θα δημιουργήσει προβλήματα στις αγορές. Η σημερινή ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος οφείλεται στην ομιλία του προέδρου της Fed, Bernanke, ο οποίος τόνισε ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες απαιτείται να παρακολουθούνται ‘πολύ στενά’. Είναι γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, αμερικανοί αξιωματούχοι της Fed αναφέρονται όλο και περισσότερο στην ανάγκη αλλαγής της νομισματικής πολιτικής. Μάλιστα σήμερα η Fed θα δημοσιοποιήσει τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της 15ης Μαρτίου και οι επενδυτές θα είναι σε εγρήγορση για τη πιθανότητα να υπάρξει κάποια επιθετική δήλωση, όσον αφορά τις μελλοντικές κινήσεις.

Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που προκύπτει πλέον και που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, είναι ότι αυτή η κατάσταση που φαίνεται να δημιουργείται αποτελεί μια μετεξέλιξη του νομισματικού πολέμου, σε επιτοκιακό πόλεμο. Δηλαδή, τα επιτόκια θα αποτελέσουν πλέον το μεγάλο όπλο των χωρών για τη προσέλκυση κεφαλαίων και την απόκτηση πλεονεκτήματος στην οικονομική ανάπτυξη.