Τη βελτίωση της Solvency II ζητά η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά

Εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς απέστειλαν κοινή επιστολή στον Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, Michel Barnier με την οποία τον καλούν να αντιμετωπίσει άμεσα τα υπερβολικά συντηρητικά και ανελαστικά στοιχεία των μέτρων εφαρμογής της επερχόμενης ευρωπαϊκής Οδηγίας Solvency II.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν αλλαγές στην υπερβολικά συντηρητική προσέγγιση που υιοθετείται σε πολλές περιοχές», αναφέρει η επιστολή που συνυπογράφεται από τους: CEA (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλίσεων), European insurance and reinsurance federation, Pan European Insurance Forum, CFO forum και CRO forum.

Στην επιστολή, η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά τονίζει την απόλυτη υποστήριξή της στις αρχές του Solvency II αλλά και την προθυμία της να συνδράμει εποικοδομητικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή Ιδιωτικής Ασφάλισης και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) ώστε να επιλυθούν σημαντικά ζητήματα.

Η επιστολή αναφέρει διεξοδικά τα σημεία των μέτρων εφαρμογής της EIOPA στα οποία ζητούνται οι αλλαγές. Παρόλο που η 5η Μελέτη Ποσοτικών Επιπτώσεων QIS 5 απέδειξε την ισχυρή οικονομική θέση της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς, επιβεβαίωσε ότι κάποια σημεία των μέτρων εφαρμογής χρειάζονται διορθώσεις. Αυτές περιλαμβάνουν: μια πιο ισορροπημένη βαθμονόμηση συγκεκριμένων απαιτήσεων, την αντιμετώπιση της κυκλικότητας και της μεταβλητότητας στο Solvency II αλλά και της περιττής πολυπλοκότητας.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι το Solvency II κινδυνεύει να αποτύχει σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αυτά τα προβλήματα. Μια ενδεχόμενη αποτυχία του Solvency II:
• θα έβλαπτε την δυνατότητα των ασφαλιστών να προσφέρουν μακροπρόθεσμη προστασία σε λογική τιμή στις συντάξεις και τα προγράμματα μακροχρόνιας φροντίδας.
• θα έθιγε την πολύπλευρη ανάπτυξη των ασφαλιστικών εταιριών, σε αντίθεση  με τη στρατηγική της Ενιαίας Αγοράς.
• θα εισήγαγε ένα πολύπλοκο και χωρίς συνέπεια πλαίσιο που δε θα εξασφάλιζε την οικονομική σταθερότητα ούτε την προστασία των καταναλωτών.
• Θα μείωνε το χρονικό ορίζοντα των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιριών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλίσεων (CEA) συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά στις ομάδες εργασίας της EIOPA  και της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς για τα σημαντικά αυτά ζητήματα, προτείνοντας μια σειρά από λύσεις, η συνδυαστική εφαρμογή των οποίων θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ζητήματα αυτά.