«Φιλικά» συμβόλαια για μια νέα αρχή

Δεκάδες πρωτοβουλίες με χαρακτήρα κοινωνικό υλοποιούνται από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτές εντάσσονται στις προσπάθειες των διοικήσεων να δείξουν ένα άλλο πρόσωπο στην αγορά. Και είναι αλήθεια ότι οι εταιρείες επιχειρούν όχι μόνο -φαινομενικά,- να παρουσιάσουν νέο πρόσωπο, αλλά πραγματικά επιδιώκουν να επιτύχουν μία ουσιαστική αλλαγή  γι΄ αυτό και συμμετέχουν σε δράσεις που σαφώς περιέχουν ένα στοιχείο από αυτά που υπάγονται στον τομέα της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης». 

Και ο λόγος είναι ότι ήλθε η ώρα της ωριμότητας, η σωστή στιγμή, που ξέφυγαν από την παραδοσιακή τακτική και την εστιασμένη προσέγγιση της δραστηριότητάς τους και κάνουν και άλλα πράγματα θετικά γι΄ αυτές ως εταιρείες και φιλικά για το περιβάλλον που λειτουργούν. 

Οι ενέργειες αυτές, και τα νέα στοιχεία που υιοθετούνται από τις εταιρείες, σε άλλες χώρες είναι τόσα πολλά και τόσο ανεπτυγμένα ώστε  αποτελούν αιχμή των δραστηριοτήτων των ασφαλιστικών που δραστηριοποιούνται στις αλλοδαπές αγορές. Και μάλιστά επί αυτών, αναπτύσσεται ανταγωνισμός, και δίδεται έμφαση, και δημιουργείται πέριξ των εταιρειών και μια διάσταση φιλική προς το περιβάλλον και τους καταναλωτές. 

Βέβαια πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι μέσα στο γενικό κλίμα οικονομικής ασφυξίας, οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι αταίριαστες. Και όμως δεν είναι έτσι. Το κλίμα που σήμερα περνά η Ελλάδα και όλες οι δραστηριότητες που συνθέτουν την οικονομία της χρειάζονται τονωτικές «ενέσεις» διότι τείνουν να μπουν σε ένα αδιέξοδο, ένα τέλμα δυσθυμίας, απουσίας οράματος και ελπίδας. 

Και αυτό είναι όχι μόνο κακό αλλά πολύ περισσότερο αποτελεί μια παγίδα που οδηγεί σε στασιμότητα. Οι «άλλες» δράσεις δείχνουν ότι υπάρχει εξέλιξη, προοπτική, μια δυναμική που σίγουρα κινητοποιεί και άλλες δυνάμεις που περισσότερο από ποτέ σήμερα είναι αναγκαίες. 

Οι δυνάμεις αυτές είναι που θα ωθήσουν πράγματα και καταστάσεις να προχωρήσουν, να αναπτυχθούν, να αποτελέσουν πηγή δημιουργικότητας. Και η ασφαλιστική αγορά μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη. Διότι ως κλάδος έχει πολλά να δώσει τόσο στο κράτος -στον τομέα των συντάξεων- όσο και στους πολίτες που σήμερα βρίσκονται μπροστά σε διάφορους κινδύνους τους οποίους και πρέπει να καλύψουν. 

Μόνο η ασφάλισή τους, θα μπορέσει να τους απαλλάξει από την έννοια και την αγωνία της επόμενης μέρας. Και το περιβάλλον είναι τόσο ρευστό που δημιουργεί πραγματικές ανάγκες. Τώρα είναι η ώρα που οι εταιρείες πέραν από τις ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης πρέπει να στραφούν και στα «φιλικά» συμβόλαια. Εμπρός για μια νέα αρχή…