Μιλτιάδης Νεκτάριος: Ο ακαδημαϊκός της ασφαλιστικής αγοράς

Ο νέος πρόεδρος της International Life, Μιλτιάδης Νεκτάριος, χαρακτηρίζεται από δύο ιδιότητες. Αυτή του πανεπιστημιακού καθηγητή και αυτή του ανθρώπου της αγοράς. Όσοι τον γνωρίζουν από κοντά, διαπιστώνουν ότι ο αναπληρωτής καθηγητής της ασφαλιστικής επιστήμης στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, είναι περισσότερο ένας άνθρωπος της αγοράς παρά ένας θεωρητικός, απομακρυσμένος από την πρακτική των επιχειρήσεων. 

Πνεύμα πρακτικό, μιλώντας μαζί του νομίζεις ότι είναι ένας άνθρωπος που προήλθε από τις πωλήσεις και όχι από τα πανεπιστημιακά έδρανα και παρότι θεωρητικός δεν του αρέσουν οι θεωρίες. Η γνώση του για την ασφαλιστική αγορά αναλυτική και εμπεριστατωμένη, όπως επιβάλλει η ακαδημαϊκή του ιδιότητα, αλλά επίσης βαθιά πρακτική, όπως επιβάλλει η εμπειρία του σε σημαντικές ασφαλιστικές εταιρείες και σε θέσεις κλειδιά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. 

Διευθύνων σύμβουλος της Χρηματιστηριακής Βορείου Ελλάδος την περίοδο 1991 -1993 και της Εθνικής Ασφαλιστικής την περίοδο 1993 – 1999, ο Μιλτιάδης Νεκτάριος συνέδεσε το όνομά του με την υλοποίηση του σχεδίου μεγέθυνσης της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας, υλοποιώντας την επέκταση στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η θητεία του στον ιδιωτικό τομέα αποτέλεσε άλλωστε μόνιμη αφορμή ρήξης με το παλαιοκομματικό περιβάλλον, όταν την πενταετία 1999 – 2004 διετέλεσε διοικητής του μεγαλύτερου κρατικού φορέα ασφάλισης, του ΙΚΑ την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Σημίτη.

Επί διοικήσεώς του θεσμοθετήθηκε η ασφαλιστική περιοδική δήλωση στο ΙΚΑ, που διευκόλυνε σταδιακά στην αποσυμφόρηση από τη χαρτούρα, ενώ η κατάργηση των ενσήμων και η θέσπιση του ηλεκτρονικού τρόπου υποβολής τους, συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό του ιδρύματος. 

Ο ίδιος δεν έκρυψε άλλωστε ποτέ την συμπάθειά του στον εκσυγχρονισμό και ούτε φυσικά την άποψη ότι η πανεπιστημιακή γνώση πρέπει να συναντηθεί με τις ανάγκες της αγοράς. Απολαυστικός στις παραδόσεις του ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές των ασφαλιστικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και είναι αυτός που επιχείρησε και πέτυχε τη στενή σχέση του Τμήματος με την αγορά.  

Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών την περίοδο 1993 -1996 και πρόεδρος της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών το 2000 έως και το 2004, επιχείρησε την προώθηση ενός νομοσχεδίου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, σχέδιο ωστόσο που ποτέ δεν υλοποιήθηκε. 

Με πλούσιο συγγραφικό έργο, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν τη θεωρία της διαχείρισης κινδύνων, τη σύγκλιση των ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών αγορών, τα συστήματα συντάξεων και τα συστήματα υγείας, θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των σύγχρονων εξελίξεων στον ασφαλιστικό κλάδο. 

Από τη θέση πλέον του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της International Life, καλείται να υλοποιήσει ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, αυτό της προσέγγισης των διοικήσεων των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών. Στόχος, η συνένωση των δυνάμεων μεταξύ των εταιρειών ελληνικών συμφερόντων, προκειμένου να προκύψει ένα νέο σχήμα που θα συγκεντρώνει επαρκή κεφάλαια, αλλά και επαρκές μέγεθος, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες. Το εγχείρημα απαιτεί την επιστράτευση όλων των δημιουργικών φορέων της αγοράς, αλλά και την επιστράτευση όλων των χαρακτηριστικών μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας, όπως είναι ο Μιλτιάδης Νεκτάριος.