Τρίποντο έγραψαν οι ασφαλίσεις ζωής

της Ελενας Ερμείδου

Τρίποντο έγραψαν οι ασφαλίσεις Ζωής μεταξύ Ιανουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2020 με διψήφια αύξηση σχεδόν 22,7% ανακάμπτοντας στα 189 σχεδόν εκατομμύρια λόγω της ανόδου των επενδυτικών – αποταμιευτικών προϊόντων συνδεδεμένων την ζωή, ανοίγοντας την παραγωγή με αισιόδοξα μηνύματα.

Στο αντίποδα οι ασφαλίσεις κατά ζημιών για το ίδιο χρονικό διάστημα υποχώρησαν κατά 2,9% στα 194 σχεδόν εκατομμύρια ευρώ καθοδηγούμενη μεταξύ άλλων από την μεγάλη πτώση του κλάδου αστικής ευθύνης οχημάτων. Ωστόσο η συνολική παραγωγή έκλεισε με θετικό πρόσημο 8,2% συνολικά στα 381.887.329 εκατομμύρια.

Το ράλι με τα προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις παίρνει και πάλι θέση ενώ ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν και οι κλασσικές ασφαλίσεις ζωής. Συν 65,2 % η αύξηση στην παραγωγή των Unit –Linked, συν 17,5% αύξηση στις παραδοσιακές ασφαλίσεις ζωής. Μηδενίστηκαν οι εργασίες κεφαλαιοποίησης ενώ οριακή πτώση έγραψαν τα συλλογικά συνταξιοδοτικά κεφάλαια.

Η μεγάλη στροφή προς τα επενδυτικά αποταμιευτικά προϊόντα συνεχίζεται με τις αποδόσεις να εκτοξεύονται από την άνοδο των αξιών στα χρηματιστήρια. Ήδη το τελευταίο διάστημα υπήρξαν δύο εκδόσεις επενδυτικών προϊόντων από δύο διαφορετικές ασφαλιστικές που κρατούν την παράδοση στα unit linked ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς σχεδιάζονται νέες εκδόσεις.

Κατά τα λοιπά η πτώση στις ζημιές των αεροσκαφών λόγω της κατάστασης που επικρατεί έφτασε το 99,6% και η πτώση αστικής ευθύνης από αεροσκάφη στο -38,8%.  Μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι εγγυήσεις κλείνοντας στο συν 114,6% , ενώ μικρή οι ασθένειες με 10,7%.

Τέλος το αυτοκίνητο βρίσκεται στο κόκκινο λόγω των αυστηρών μέτρων, ίσως των πιο αυστηρότερων στην Ευρώπη που έχουν περιορίσει την χρήση του αυτοκινήτου, ενώ αρκετές χιλιάδες οχήματα παραμένουν ανασφάλιστα.