Προθεσμία για την καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλισμένους θέτει η ΤτΕ

Προθεσμία έως το τέλος του χρόνου θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος προς τις  ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να προσαρμοστούν σε απόφαση που ορίζει αυστηρή προθεσμία τριών μηνών για να αποδεχθούν ή να απορρίψουν αίτημα αποζημίωσης των ασφαλισμένων που συμμετέχουν σε τροχαίο ατύχημα. 

Η προθεσμία των τριών μηνών ξεκινά από την ημέρα παραλαβής της αίτησης αποζημίωσης, εντός της οποίας οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να απαντήσουν θετικά, να αντιπροτείνουν άλλη προσφορά ή να αιτιολογήσουν την απόρριψη του σχετικού αιτήματος προς τον ασφαλισμένο. 

Με την ίδια απόφαση ορίζεται αυστηρά προθεσμία 10 ημερών για την πληρωμή της ζημιάς, ενώ σε περίπτωση παραβίασης της σχετικής υποχρέωσης οι ασφαλιστικές εταιρείες απειλούνται με πρόστιμα που ξεκινούν από 100.000 και φθάνουν έως και τις 300.000 ευρώ.

Η σχετική απόφαση βασίζεται σε προηγούμενο σχέδιο της ΕπΕΙΑ που είχε τεθεί σε διαβούλευση τον Απρίλιο του 2009 και για το οποίο η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών είχε υποβάλλει εκτενέστατες παρατηρήσεις, διατυπώνοντας αντιρρήσεις για μια σειρά θέματα. 

Όπως προβλέπει η σχετική απόφαση «οι εταιρείες θα πρέπει να τηρούν την τρίμηνη προθεσμία εντός της οποίας θα πρέπει να υποβάλλουν αιτιολογημένη προσφορά αποζημίωσης σε περίπτωση που η ευθύνη δεν αμφισβητείται και η ζημιά έχει αποτιμηθεί, είτε να υποβάλλουν αιτιολογημένη απάντηση επί των σημείων που περιέχονται στην αίτηση του δικαιούχου αποζημίωσης στην περίπτωση που η ευθύνη αμφισβητείται ή δεν έχει διαπιστωθεί σαφώς ή στην περίπτωση που η ζημιά δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως».

Θεσπίζεται επίσης υποχρέωση των εταιρειών να επισυνάπτουν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο αστικής ευθύνης έντυπο δήλωσης τροχαίου ατυχήματος και έντυπο αίτησης αποζημίωσης, καθώς και να κάνουν συνοπτική μνεία της απόφασης στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Με την ίδια απόφαση προβλέπεται υποχρέωση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων να τηρούν σε έντυπη μορφή Φάκελο Ασφαλιστικής Περίπτωσης (ΦΑΠ) για κάθε ζημιά. Οι ΦΑΠ θα πρέπει να τηρούνται σε συγκεκριμένα σημεία των εγκαταστάσεων των ασφαλιστικών εταιρειών που γνωστοποιούνται εκ των προτέρων στην ΤτΕ και να τηρούνται για χρονικό διάστημα 15 ετών.  Παράλληλα θεσπίζεται η υποχρέωση των ασφαλιστικών εταιρεών να τηρούν παράλληλα σε ηλεκτρονική μορφή Αρχείο Φακέλων Ασφαλιστικών Περιπτώσεων (ΑΦΑΠ), περιεχόμενο του οποίου θα αποτελεί η καταχώρηση  και σάρωση σε ηλεκτρονικό αρχείο του συνόλου των εγγράφων που περιέχει ο αντίστοιχος έντυπος ΦΑΠ.  

Οι ασφαλιστικές εταιρείες υποχρεούνται να τηρούν επίσης σε ηλεκτρονική μορφή Αρχείο Στατιστικών Στοιχείων σχετικά με την πορεία των ΦΑΠ, καθώς και να υποβάλλουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα σχετικά στοιχεία στην ΤτΕ. Ειδικά για τους ΦΑΠ που αφορούν σωματική βλάβη ή θάνατο προσώπου η απόφαση προβλέπει κατ΄εξαίρεση υποχρέωση των ασφαλιστικών εταιρειών να συλλέξουν και να υποβάλλουν στην ΤτΕ τα προβλεπόμενα στατιστικά στοιχεία και για τις εκκρεμείς ζημιές κατά το χρόνο της έναρξης ισχύος της απόφασης. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του 9μήνου του 2010, οι αποζημιώσεις που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείς για αστική ευθύνη από οχήματα ανήλθαν στα 578,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία 234,3 εκατ.υρώ ήταν το ποσό που καταβλήθηκε για σωματικές βλάβες και 344,1 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν για υλικές ζημιές.