Ν. Βαγιακάκος: «Προτεραιότητά μας η διατήρηση υγιούς χαρτοφυλακίου»

Αύξηση παραγωγής και υψηλή κερδοφορία το 2010 για το ελληνικό υποκατάστημα της HDI-Gerling παρά το δυσχερές οικονομικό κλίμα.
  
Η εταιρεία συνεχίζει την ανοδική της πορεία έχοντας υπερδιπλασιάσει την παραγωγή της μέσα στην τελευταία πενταετία. Με κερδοφορία που αγγίζει τα 5 εκ. ευρώ για τη χρήση του 2010, η HDI-Gerling Hellas συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο κερδοφόρες ασφαλιστικές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας ο κύκλος εργασιών (εγγεγραμμένα ασφάλιστρα & δικαιώματα) έφθασε τα 21,6 εκ. ευρώ για τη χρήση του 2010. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο εμφανίζεται αυξημένο κατά 7% στα εγγεγραμμένα και 17% στα δεδουλευμένα ασφάλιστρα. Συγκεκριμένα, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 21,2 εκ. ευρώ από 19,8 εκ. το 2009 ενώ τα δεδουλευμένα ασφάλιστρα σε 18,8 εκ. ευρώ, έναντι 17 εκ. το προηγούμενο έτος.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης έγιναν εμφανείς στον κλάδο Τεχνικών Ασφαλίσεων, ο οποίος συρρικνώθηκε κατά 7% ως αποτέλεσμα της μειωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας. Αντίθετα, οι λοιποί κλάδοι ασφάλισης παρουσίασαν σημαντική αύξηση παραγωγής, με πρόσκτηση νέων πελατών στην Ελλάδα και τις χώρες της ΝΑ Μεσογείου – που αποτελούν την περιοχή ευθύνης του Υποκαταστήματος – υπερκαλύπτοντας τη μείωση των ασφαλίστρων λόγω της πτώσης στον κύκλο εργασιών του υφισταμένου πελατολογίου. Συγκεκριμένα, οι Ασφαλίσεις Περιουσίας ενισχύθηκαν κατά 29% οι Ασφαλίσεις Μεταφορών κατά 19% και οι Ασφαλίσεις Αστικής Ευθύνης κατά 3%.

Η κερδοφορία αντικατοπτρίζεται στα τεχνικά αποτελέσματα για το σύνολο των κλάδων. Το τεχνικό αποτέλεσμα στον Κλάδο Αστικής Ευθύνης έκλεισε στα 2,3 εκ. ευρώ, ο Κλάδος Περιουσίας ξεπέρασε τα 4,3 εκ. ευρώ, ο Κλάδος Μεγάλων Έργων και Τεχνικών Κινδύνων παρέμεινε κερδοφόρος εμφανίζοντας τεχνικό αποτέλεσμα 0,5 εκ. ευρώ και ο Κλάδος Μεταφορών και Ειδικών Κινδύνων άγγιξε τα 0,3 εκ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα τελικά οικονομικά αποτελέσματα του ελληνικού υποκαταστήματος για το 2010, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 4,9 εκ ευρώ έναντι 8,3 ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα κέρδη μετά από φόρους έκλεισαν στα 3,8 εκ. ευρώ από 6,4 εκ. ευρώ το 2009. Η πτώση στην κερδοφορία έναντι του 2009 οφείλεται σε τεχνικούς λόγους και ιδιαίτερα, στην σημαντική αύξηση της αποθεματοποίησης για εν ισχύ κινδύνους και εκκρεμείς ζημίες (+26%), αλλά και στην επιβάρυνση λόγω της αυξημένης έκτακτης φορολογίας που λογίστηκε στην χρήση.

Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου εργασιών και της διαχειριστικής αποτελεσματικότητας του υποκαταστήματος εμφανίζεται εξαιρετική, καθώς ιδιαίτερα ικανοποιητικοί είναι οι τεχνικοί δείκτες:

- ο Μικτός Λειτουργικός Δείκτης (Combined Operating Ratio) – που απεικονίζει το σύνολο των δαπανών και ζημιών  προς το σύνολο των δεδουλευμένων ασφαλίστρων, διαμορφώθηκε στο 67,6%  

- ο Δείκτης Ζημιών (πληρωθείσες και εκκρεμείς ζημίες προς δεδουλευμένα ασφάλιστρα) ανήλθε στο 50%, ενώ 

- ο Δείκτης Κόστους (έξοδα λειτουργίας και πρόσκτησης προς δεδουλευμένα ασφάλιστρα) μειώθηκε περαιτέρω, στο 17,6%, ως συνέπεια του αποτελεσματικού ελέγχου του λειτουργικού κόστους και της ορθολογικής εμπορικής πολιτικής.

Ισχυρότατη παραμένει και η τοπική κεφαλαιακή επάρκεια της HDI-Gerling Hellas το 2010. Για τεχνικές προβλέψεις 48,7 εκ. ευρώ, δεσμευμένες επενδύσεις και ελεύθερα διαθέσιμα ανήλθαν σε 73 εκ. ευρώ, ενώ ο δείκτης ρευστότητας του ελληνικού υποκαταστήματος διαμορφώθηκε στο 1,75.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HDI-Gerling Hellas, κ. Νότης Βαγιακάκος δήλωσε σχετικά πως «σε μια αγορά μειωμένων τεχνικών αποτελεσμάτων και σχεδόν στάσιμης ανάπτυξης, επιτύχαμε την αύξηση της παραγωγής και τη διατήρηση υψηλών επιπέδων κερδοφορίας για άλλη μια χρονιά, παρά την συντηρητική πολιτική της αύξησης των αποθεμάτων μας. Προτεραιότητά μας παραμένει η διατήρηση υγιούς χαρτοφυλακίου σε ένα ιδιαίτερα οικονομικά ευάλωτο και ασταθές περιβάλλον.

Παράλληλα, αυξάνουμε την εξωστρέφειά μας, επεκτείνοντας τη σφαίρα επιρροής μας. Στις στρατηγικές επιδιώξεις της HDI-Gerling Hellas για το 2011 περιλαμβάνεται η συστηματική αξιοποίηση των ευκαιριών ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, καθώς το υποκατάστημα έχει πλέον γεωγραφική δικαιοδοσία για δραστηριοποίηση στα Βαλκάνια (Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, ΠΓΔΜ) και στις χώρες της ΝΑ Μεσογείου (Τουρκία, Μάλτα, Ισραήλ, Αίγυπτο, Λίβανο, Συρία και Κύπρο).

Ήδη, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία για το 2011, γεγονός που ενισχύει την αισιοδοξία μας για την περαιτέρω συνέχιση της ιστορικά επιτυχημένης πορείας της HDI-Gerling Hellas».