Χ.Α: Την Πρωταπριλιά τελειώνουν τα…ψέματα

Την «πρωταπριλιά» τελειώνουν τα ψέματα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος Χρηματιστηριακής ΑΕΠΕΥ, κ. Μάνο Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τον αναλυτή η αγορά κινείται πολύ κοντά στο τέλος ενός τριγώνου που ορίζεται από τα όρια της πλαγιοκαθοδικής αντίστασης που ξεκινάει από την κορυφή των 1.747 μονάδων, της πλαγιοανοδικής που ξεκινάει από τα χαμηλά των 1.353 μονάδων και έχει χρονική κατάληξη την πρώτη ημέρα του Απριλίου. 

Η αλήθεια είναι ότι οι απόψεις των αναλυτών θέλουν την αγορά ή του… ύψους ή του βάθους!
Ή στις 1.700 ή στις 1.500 μονάδες. Η συνεχιζόμενη μεταβλητότητα που παρατηρείται στην ελληνική αγορά δε δίνει σαφές στίγμα για το βραχυπρόθεσμο momentum της αγοράς.

Στο αρνητικό σενάριο, ο ΓΔ υποχωρεί χαμηλότερα της περιοχής των 1.570, από όπου διέρχεται η ανοδική γραμμή τάσης του τελευταίου διμήνου, προξενώντας βάσιμους φόβους για επέκταση της υποχώρησης προς τις επόμενες στηρίξεις των 1.523 μονάδων (πρόσφατα χαμηλά) και 1.482 μονάδων (όπου προσδιορίζεται ποσοστό διόρθωσης 66% από την χαμηλότερη μέχρι την υψηλότερη τιμή έτους). 

Στο θετικό σενάριο, ο ΓΔ ξεπερνά τις πρώτες αντιστάσεις των 1.615 και 1.635 μονάδων με αυξημένες συναλλαγές, γεγονός που προκαλεί αυτοτροφοδότηση της ανοδικής κίνησης προς τις επόμενες αντιστάσεις των 1.662 και 1.715 μονάδων, όπου ενδεχομένως θα κριθεί όχι μόνον η βραχυχρόνια αλλά και η μεσοπρόθεσμη τάση. Υπενθυμίζουμε ότι στις 1.747 μονάδες σημειώθηκε η υψηλότερη τιμή έτους (21/02/11). 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι η  αντίδραση του 20άρη πέραν των 750 μονάδων δεν ξεπερνά το όριο μίας τεχνικής αντίδρασης και παραμένει αυστηρά στο πλαίσιο ακόμη μίας τεχνικής αντίδρασης. Όπως σημειώνουν οι τεχνικοί αναλυτές μία ανοδική κίνηση προς τα επίπεδα των 800 μονάδων, κινείται στα πλαίσια μία αντίδραση και δεν σημαίνει αλλαγή τάσης. Για να αλλάξει η τάση απαιτείται διάσπαση των 810-815 μονάδων. Αντιστάσεις στις 770 και 800 μονάδες και στήριξη στις 745 και 725 μονάδες. Επίσης το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τελικό αποτέλεσμα το απόγευμα της Πέμπτης 31 Μαρτίου 2011. Θα είναι οριακά κερδοφόρο  ή για πρώτη φορά στην ιστορία του Χ. Α. θα δούμε αρνητικό αποτέλεσμα ή ένα οριακό θετικό αποτέλεσμα, έναντι συνολικών κερδών 3,2 δισ. ευρώ το 2009; 

Μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται να συγκεντρώνεται σε χαρτιά με κρατική συμμετοχή λόγω του πακέτου αποκρατικοποιήσεων των 50 δις ευρώ. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μετοχές της ΔΕΗ και του ΟΤΕ που παρουσιάζουν κέρδη πάνω από 10% το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Ο τραπεζικός κλάδος, αντίθετα, δεν φαίνεται ικανός να απαγκιστρωθεί από το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα και να αυτονομηθεί θετικά.