Με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής το ευρώ επέδειξε εξαιρετικές αντοχές

H Σύνοδος  Κορυφής αποτελεί πλέον παρελθόν, δικαιώνοντας όσους υποστήριζαν ότι τίποτα συγκλονιστικό δε θα συμβεί παρά τη μέγιστη σπουδαιότητα που της αποδόθηκε. Στην ουσία αποτελούσε ένα γεγονός επικύρωσης των όσων είχαν συμφωνηθεί σε προηγούμενες συνόδους, είτε σε επίπεδο ηγετών είτε σε επίπεδο υπουργών οικονομίας.

Η Γερμανία δε μπορεί παρά να αισθάνεται κερδισμένη αφού όσα ζήτησε τα πήρε. Στο μέτωπο του χρέους τα προβλήματα παραμένουν με τη Πορτογαλία να βρίσκεται συνεχώς πιο κοντά στη λήψη βοήθειας, αφού εδώ και αρκετό καιρό το κόστος δανεισμού σε κάθε χρονικό ορίζοντα είναι απαγορευτικό, ενώ τον ερχόμενο μήνα θα κληθεί να αποπληρώσει σημαντικά ποσά. 

Όσον αφορά τη λήψη των μέτρων λιτότητας δε θα αλλάξουν κάτι, αφού και πάλι τα επιτόκια θα παραμείνουν απαγορευτικά. Εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί και πάλι η Ελλάδα, όπου μετά από τρεις αναθεωρήσεις του μνημονίου και μια σειρά σκληρότατων μέτρων, οι αγορές παραμένουν απαγορευτικές στο δανεισμό. Και δε μπορεί να είναι διαφορετικά εφόσον η κρίση χρέους λειτουργεί ως μια αλυσίδα όπου η επιδείνωση της κατάστασης μιας χώρας συνεπάγεται την επιδείνωση της κατάστασης και των υπολοίπων.

Στην Ιρλανδία η κατάσταση στο τραπεζικό τομέα είναι τραγική με αποτέλεσμα ο έλεγχος του να περάσει στην ΕΚΤ, η οποία κατέστρωσε ειδικό σχέδιο παροχής ρευστότητας προκειμένου να μη καταρρεύσει. Με τα stress tests να είναι προ των πυλών, μόνο ευχάριστη δεν είναι η κατάσταση και σε περίπτωση που υπάρξει οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση το πρόβλημα θα γίνει τεράστιο.

Το ευρώ επιδεικνύει εξαιρετικές αντοχές αν και η εβδομάδα που μόλις ξεκινά είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και αναμένεται να έχει έντονο το στοιχείο της μεταβλητότητας. Οι επενδυτές εξακολουθούν να ποντάρουν στην αύξηση των επιτοκίων και ο λόγος που κάτι τέτοιο αποτελεί στήριξη είναι ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι μακροπρόθεσμα μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική ενισχύει την αξία του νομίσματος. Βραχυπρόθεσμα όμως, επιδεινώνει εξαιρετικά τη κατάσταση των περιφερειακών χωρών. Η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματεύεται στα 1,4050 και η ισοτιμία EUR/CHF στα 1,2950.

Ένα άλλο στοιχείο που αυξάνει τη μεταβλητότητα και που είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι αντιδράσεις θα προκαλέσει, είναι η ήττα του κυβερνητικού σχηματισμού της κ. Μέρκελ με ένα συνδυασμό γεγονότων να είναι υπεύθυνος για τη ψήφο αποδοκιμασίας των Γερμανών.

Στο μέτωπο των επιπτώσεων του σεισμού νέες ανησυχίες προκαλούν οι αυξημένες μετρήσεις ραδιενέργειας αλλά και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Εύθραυστη παραμένει η κατάσταση και στη Μέση Ανατολή με τη Λιβύη να εξακολουθεί να βομβαρδίζεται από τις συμμαχικές δυνάμεις, οι οποίες παρέχουν κάλυψη στους εξεγερμένους, ενώ εκρηκτική είναι και η κατάσταση στη Συρία με τις εξελίξεις να είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Το πετρέλαιο παραμένει σε υψηλά επίπεδα αλλά διαπραγματεύεται κάτω από τα 105 δολάρια αφού οι ανησυχίες για τη κρίση χρέους βαρύνουν τις αποφάσεις των επενδυτών. Η ζήτηση παρόλα αυτά παραμένει αυξημένη.

Πτωτικά στα 1422 δολάρια κινείται ο χρυσός αφού κάθε φορά που τα οικονομικά στοιχεία είναι θετικά και κάθε φορά που υπάρχει μια εξομάλυνση της έντασης οι επενδυτές ρευστοποιούν με σχετική ευκολία και τοποθετούνται κυρίως σε μετοχές.