Ανακοίνωση του ΕΕΑ για τις διαγραφές μελών

Mε ανακοίνωση του εξηγεί το ΕΕΑ γιατί οδηγήθηκε στη διαγραφή μελών από το μητρώο τω διαμεσολαβητών. Η ανακοίνωση είναι η ακόλουθη: 

«Πρόσφατα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών βρέθηκε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να προχωρήσει στη διαγραφή από το οικείο μητρώο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, μεγάλου αριθμού προσώπων, που ασκούσαν το επάγγελμα χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο του μητρώου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που δεν έχουν επί σειρά ετών υποβάλει έγγραφο για την απόδειξη της ασφάλισης της επαγγελματικής αστικής ευθύνης τους, η οποία επιβάλλεται να καλύπτει το σύνολο του εδάφους της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου για ποσό τουλάχιστον 1.000.000 Ευρώ για κάθε απαίτηση και συνολικά 1.500.000 Ευρώ κατ’ έτος για όλες τις απαιτήσεις. Η υποχρέωση αυτή θεσπίζεται στο Π.Δ. 190/2006, άρθρο 4, και την Οδηγία 2002/92/ΕΚ, άρθρο 4, και αποσκοπεί στη προστασία του καταναλωτή-ασφαλιζόμενου, με την πρόνοια κάλυψης των οικονομικού χαρακτήρα αξιώσεών του, για τη ζημία που τυχόν προκλήθηκε από τη μη τήρηση των συναλλακτικών υποχρεώσεων του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή.

Στην ενέργειά αυτή οδηγήθηκε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αφού προηγουμένως εξήντλησε κάθε περιθώριο καλόπιστης, και επί πολλούς μήνες αναμονής, για τη συμμόρφωση των μελών του προς τις υποχρεώσεις τους. Συγκεκριμένα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, κατά τη διαδικασία ανανέωσης των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών απέστειλε έγκαιρα προς όλους έγγραφη ειδοποίηση, με την επισήμανση της σχετικής υποχρέωσής τους, τονίζοντας την υποχρεωτικότητα υποβολής των σχετικών εγγράφων. 

Στη συνέχεια, κατ’ επανάληψη, τόσο σε γραπτή όσο και προφορική με τα μέλη του επικοινωνία, καταδείχθηκε από τους αρμόδιους υπαλλήλους του Μητρώου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών η εκκρεμότητα που αφορούσε τη μη υποβολή του σχετικού έγγράφου. Τέλος, τον Δεκέμβριο του προηγουμένου έτους, απεστάλη από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, εκ νέου, προς τα μέλη που εμφάνιζαν τη σχετική εκκρεμότητα, συστημένη επιστολή, με την οποία και τάχθηκε καταληκτική πλέον προθεσμία για τη συμμόρφωσή τους προς τις υποχρεώσεις τους. Σε αντίθετη περίπτωση, ρητά επισημάνθηκε, ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα ήταν υποχρεωμένο να προχωρήσει στη κατά δέσμια αρμοδιότητα προβλεπόμενη εφαρμογή της κύρωσης του άρθρου 4, παρ. 7 του Π.Δ. 190/2006, δηλαδή της διαγραφής τους από το σχετικώς τηρούμενο μητρώο του.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και αφού παρήλθε η τεθείσα με τη παραπάνω επιστολή του προθεσμία, ανέμεινε, ευελπιστώντας και πάλι στην ανταπόκριση των μελών του,για επιπρόσθετο χρονικό διάστημα δύο περίπου μηνών. Δυστυχώς, από το σύνολο των μελών στα οποία απεστάλησαν συστημένες επιστολές δεν ανταποκρίθηκε ποσοστό που υπερβαίνει το 60% αυτών, ενώ μεγάλος αριθμός επιστολών επέστρεψε, διότι για κάποιο λόγο οι παραλήπτες τους δεν τις παρέλαβαν.

Μετά από τα προηγούμενα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών υποχρεώθηκε, μετά από έγγραφο που απηύθυνε προς τη Διοικητική Επιτροπή ο Προϊστάμενος Μητρώου, και με το οποίο επεσήμαινε τον αριθμό των διαμεσολαβούντων που δεν ανταποκρίθηκαν, ούτε στην τελευταία έγγραφη έκκληση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, να επιβάλει σε βάρος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών που ασκούσαν το επάγγελμα χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, τις κυρώσεις του άρθρου 4, παρ. 7 του Π.Δ. 190/2006, δηλαδή, τη διαγραφή τους από το σχετικώς τηρούμενο μητρώο του.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αισθάνεται την υποχρέωση να προβεί στη δημόσια αυτή ανακοίνωση προς αποκατάσταση της αλήθειας, αφού, με έκπληξη διαπιστώνει ότι καταβάλλεται από ορισμένους προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, ώστε να του αποδοθούν προθέσεις ανοίκειες του θεσμικού του ρόλου. Διευκρινίζουμε, λοιπόν, ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με αίσθημα ευθύνης και χωρίς διακρίσεις εκπληρώνει κάθε φορά τη θεσμική υποχρέωση ελέγχου της τήρησης από τα μέλη του, των προϋποθέσεων εγγραφής τους στο μητρώο του, γεγονός για το οποίο και ελέγχεται κατά νόμο. 

Παράλληλα, όμως, θεωρεί ότι η αυστηρή τήρηση των διατάξεων που αποσκοπούν στη προστασία των καταναλωτών-ασφαλισμένων παραμένει και αυτονόητα επιβεβλημένη δημοκρατική υποχρέωση, ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλων αναταραχών στην ασφαλιστική, αλλά και ευρύτερη αγορά.

Η Διοικητική Επιτροπή του
Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών»