Τα προβλήματα της Ευρώπης ξανά στο προσκήνιο με την κρίση στην Πορτογαλία

Δραματική αλλαγή της συμπεριφοράς της αγοράς με το δολάριο να ενισχύεται έναντι των περισσότερων νομισμάτων, αφού η χρηματοπιστωτική εικόνα της Ευρώπης επιδεινώθηκε ραγδαία, μετά την απόρριψη των πρόσθετων μέτρων λιτότητας από τη πορτογαλική Βουλή και τη παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, λίγες μόλις ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Το ευρώ δέχθηκε πιέσεις σε μια ημέρα όπου ο χρυσός και το πετρέλαιο κινήθηκαν προς τις προηγούμενες κορυφές και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Αμερική συνέχισαν την ανοδική τους αντίδραση.

Διαγραμματικά, η διορθωτική κίνηση από την περιοχή του 1,4250-00 ήταν αναμενόμενη καθώς είχαμε σημαντικές ενδείξεις από γραφήματα διαφορετικών περιοδικοτήτων τα οποία έχουμε παρουσιάσει εκτενώς σε προηγούμενες αναλύσεις μας. Το βασικό ζητούμενο όμως είναι αν η πτωτική κίνηση αυτή είναι διορθωτική και τα υψηλά στην περιοχή του 1,4250 έχουν σηματοδοτήσει την διαμόρφωση μιας σημαντικής κορυφής για το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ή αν έχουμε να κάνουμε με μια διορθωτική κίνηση στα πλαίσια της βασικής ανοδικής τάσης που βρίσκεται εν ισχύ και οριοθετείται με τη γραμμή τάσης στο ημερήσιο γράφημα, ή με το υποδειγματικό κανάλι στο 4ωρο γράφημα.

Τα βλέμματα όμως είναι στραμμένα, προς το παρόν, στη Σύνοδο Κορυφής όπου θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πιθανές εκπλήξεις. Και αυτό το λέμε κυρίως, γιατί ενώ εμφανίζονται ότι όλα θα επικυρωθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες, η κα Μέρκελ σκέφτεται αλλαγές της τελευταίας στιγμής λόγω των πιέσεων που δέχεται ακόμα και από το κόμμα της. Μένει να δούμε αν τελικά θα υποκύψει, ή αν οι διαρροές έχουν να κάνουν με τη δημιουργία κλίματος ‘τρομοκρατίας’ προς τις χώρες που έχουν προβλήματα.