Ενίσχυση των εργασιών της κατά 17% πέτυχε η Credit Agricole Life

Κέρδη προ φόρων 4,2 εκατ. ευρώ και ενίσχυση των εργασιών της κατά 17% στα 145,4 εκατ. ευρώ κατέγραψε για το 2010 η Credit Agricole Life (με βάση τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα). Η αύξηση της παραγωγής οδήγησε στην αύξηση του μεριδίου αγοράς στο 6,11% από 5,18% το 2009 και 1,76% το 2008, επιτυγχάνοντας παράλληλα την ανάδειξή της εταιρείας στην έκτη θέση στον κλάδο ασφαλίσεων ζωής.

Ολοκληρώνοντας δέκα χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά αριθμεί σήμερα ένα πελατολόγιο 200.000 ασφαλισμένων, για την προσέλκυση των οποίων έχει αξιοποιηθεί το δίκτυο καταστημάτων της Εμπορικής τράπεζας, καθιστώντας την Credit Agricole Life μιας αμιγώς τραπεζοασφαλιστική εταιρεία. Η σύνθεση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας είναι ισορροπημένη και αποτελείται ισομερώς από κλασικά αποταμιευτικά προϊόντα και επενδυτικά προϊόντα.  Για το 2010 η συνολική απόδοση στα αποταμιευτικά και επενδυτικά προγράμματα της εταιρείας διαμορφώθηκε στο 4,5%, ποσοστό που αποτελεί το μέσο επίπεδο απόδοσης της τελευταίας πενταετίας.

Παρουσιάζοντας χθες τη δραστηριότητα της εταιρείας ο νέος διευθύνων σύμβουλος, κ. Ρίτσαρν Σάττον, έδωσε έμφαση στην αλλαγή εταιρικής ταυτότητας της εταιρείας – από Emporiki Life σε Credit Agricole Life – μετά την πλήρη εξαγορά της από την Credit Agricole Assurances, η οποία αποτελεί τον ασφαλιστικό βραχίονα του ομίλου της Crédit Agricole. 

Η μετονομασία της εταιρείας σηματοδοτεί «την έναρξη μιας περιόδου μεγαλύτερης εξωστρέφειας» και σύμφωνα με τον κ. Σάττον θα συνοδευτεί με «την προώθηση στην αγορά νέων συνταξιοδοτικών προϊόντων που θα απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών και στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης». 

Τα νέα συνταξιοδοτικά προϊόντα που θα βγουν στην αγορά τον Απρίλιο, θα χαρακτηρίζονται από ευελιξία επιτρέποντας π.χ. τη μετάθεση καταβολής ασφαλίστρων στην περίπτωση που ο πελάτης αντιμετωπίζει έκτακτες οικονομικές συνθήκες.

Ο κ. Σάττον εκτίμησε ότι οι αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δημιουργούν ευκαιρίες για τις ιδιωτικές εταιρείες και όπως σημείωσε η Credit Agricole Life θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της εξασφαλίζει η συνεργασία με την Εμπορική τράπεζα και η τεχνογνωσία του μητρικού ομίλου, που αποτελεί τη νούμερο ένα εταιρεία στον τομέα των τραπεζοασφαλειών στην Ευρώπη και ένατη με βάση την παγκόσμια κατάταξη. 

Σημειώνεται ότι ο γαλλικός όμιλος της Credit Agricole Assurance κατέγραψε το 2010 παραγωγή ασφαλίστρων ύψους 29,7 δισ. ευρώ το 2010, ενώ η κερδοφορία της ανήλθε στο 1 δισ. ευρώ και τα κεφάλαια υπό διαχείριση στα 200 δισ. ευρώ. 

Στην Ελλάδα τα ίδια κεφάλαια της Credit Agricole Life διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2010 στα 20,3 εκατ. ευρώ και το περιθώριο φερεγγυότητας ανήλθε στο 140%. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία ιδρύθηκε το 2001 ως κοινοπραξία μεταξύ της Εμπορικής Τράπεζας και της Predica, της ασφαλιστικής εταιρείας ζωής της Crédit Agricole. 

Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Credit Agricole Life διαμορφώθηκε στο τέλος του 2010 στα 278,4 εκατ. ευρώ έναντι 214,7 εκατ. ευρώ το 2009, από τα οποία τα 132,7 εκατ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε κρατικούς τίτλους, ενώ στα 74,3 εκατ. ευρώ έναντι 43,1 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι τοποθετήσεις τα εταιρικά ομόλογα. Assurances, ενώ το 2009 εξαγοράσθηκε πλήρως από την Crédit Agricole Assurances.