Επτά νομοθετικές παρεμβάσεις για την ασφαλιστική αγορά

Με επτά νομοθετικές παρεμβάσεις η κυβέρνηση επιχειρεί να εκσυγχρονίσει το νομοθετικό πλαίσιο για την οργάνωση, τη λειτουργία και τον έλεγχο των ασφαλιστικών εταιρειών.

Στους προσεχείς μήνες πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή νέες διατάξεις που θα αφορούν:
-          Στο περιθώριο φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιρειών.
-          Στην πολιτική εξωτερικής ανάθεσης επιχειρησιακών λειτουργιών.
-          Στην πολιτική καταλληλότητας στελεχών ασφαλιστικής επιχείρησης.
-          Στην πολιτική για την πρόσκτηση εργασιών και για τα δίκτυα είσπραξης επιχειρήσεων.
-          Σε θέματα διαχείρισης κινδύνων ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
-          Στον Κώδικα Δεοντολογίας των φορέων ασφαλιστικής αγοράς.
-          Στο διακανονισμό ζημιών από τροχαία ατυχήματα.

Πρόκειται για επτά σχέδια Αποφάσεων τα οποία ήδη επεξεργάζεται η κυβέρνηση και με τα οποία θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό ο τρόπος με τον οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος ασκεί την εποπτική της αρμοδιότητα στον κλάδο, ενώ ταυτόχρονα και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναδιοργανώσουν τη λειτουργία τους σε θέματα τα οποία αφορούν στην είσπραξη των ασφαλίστρων, στις προμήθειες τις οποίες αναγνωρίζουν στα δίκτυά τους, στο σχηματισμό των περιθωρίων φερεγγυότητας, αλλά και στην οργάνωση των λειτουργιών τους, ορισμένες από τις οποίες ενδεχομένως να τις εξασφαλίσουν μέσω συνεργασιών με τρίτες – ανεξάρτητες εταιρείες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ασφαλιστικές εταιρείες αναμένουν την απόφαση της ΤτΕ σε ότι αφορά την αποτίμηση των ομολόγων τους, ώστε να υπολογίσουν σε τι βαθμό θα εγγράψουν αρνητικές υπεραξίες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς της αγοράς, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν υπό την κατοχή τους ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία ξεπερνούν σε αξία τα 4 δισ. ευρώ.