H πυρηνική απειλή στην Ιαπωνία αυξάνει την αστάθεια στις αγορές

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η χρηματιστηριακή αστάθεια γίνεται όλο και μεγαλύτερη, επηρεάζοντας τις διακυμάνσεις των αγορών, από τα χρηματιστήρια μετοχών και εμπορευμάτων μέχρι και τις ισοτιμίες των νομισμάτων και τις αγορές ομολόγων.

Στην Ιαπωνία παραμένουν έντονες οι ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο πυρηνικής καταστροφής, με τους Ιάπωνες αξιωματούχους να προσανατολίζονται στη ζήτηση βοήθειας από τους Αμερικανούς επιστήμονες και από τη Διεθνή Αρχή Ατομικής Ενέργειας και ενώ ολόκληρη η περιοχή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τους αντιδραστήρες έχει μετατραπεί σε νεκρή ζώνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πυρηνική απειλή είναι αυτή που έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές αφού κάτι τέτοιο θα έχει οδυνηρές συνέπειες. Άλλωστε, μελετώντας το γράφημα του Dow Jones συγκριτικά με κάθε στιγμή όπου υπήρξε ανακοίνωση για διαρροή ραδιενέργειας, μπορούμε να παρατηρήσουμε τη κάθετη πτώση του δείκτη.

Στην Ευρώπη τα προβλήματα χρέους εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους επενδυτές και τις χώρες, αλλά όχι το ευρώ. Οι υποβαθμίσεις, οι δηλώσεις για την κρίση χρέους και οι προειδοποιήσεις από γνωστά ονόματα της Ευρώπης και οι ανησυχίες για το δεύτερο γύρο των stress tests από τις Ευρωπαϊκές τράπεζες, δεν καταφέρνουν να οδηγήσουν το ευρώ χαμηλότερα, το οποίο επιδεικνύει αξιοσημείωτη αντοχή και διαπραγματεύεται στο 1,4030 έναντι του δολαρίου. Σίγουρα το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. 

Οι επενδυτές επιμένουν στο σενάριο της αύξησης των επιτοκίων αλλά και των θετικών προοπτικών της γερμανικής οικονομίας. Αύξηση των επιτοκίων και ισχυρό ευρώ αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα για τις χώρες με προβλήματα χρέους, όπως άλλωστε τόνισε και ο οίκος S&P σε χθεσινή του έκθεση. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το κάθε ενδεχόμενο.

Όσον αφορά την εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα, αν και τα ελληνικά ομόλογα είχαν θετική αντίδραση στα όσα ανακοινώθηκαν, το ΔΝΤ σε χθεσινή του έκθεση προειδοποιεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται απέχουν σημαντικά από αυτές που απαιτούνται.

Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται σε Λιβύη και Μπαχρέιν αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το γεωπολιτικό ρίσκο και συμβάλλοντας στην ανοδική κίνηση του πετρελαίου που διαπραγματεύεται στα 99,40 δολάρια ενώ ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 1400 δολάρια. Οι πιέσεις που ασκούνται στο πολύτιμο μέταλλο αποδίδονται σε ρευστοποιήσεις επενδυτικών χαρτοφυλακίων, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και να τοποθετηθούν στις μετοχές μετά την έντονη διόρθωση που έχουν καταγράψει ή ακόμα και για να καλύψουν ζημιογόνες θέσεις τους.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε, ότι οι συνθήκες που υπάρχουν στην αγορά είναι πάρα πολύ ευμετάβλητες και ευαίσθητες σε κάθε ανακοίνωση και εξέλιξη, τόσο στο μέτωπο της Ιαπωνίας όσο και σε αυτό της Μέσης Ανατολής. Επομένως οι επενδυτές θα πρέπει να μελετούν συνεχώς τους εξωγενείς αυτούς παράγοντες όταν επιθυμούν να κάνουν κάποια επενδυτική κίνηση. Σε τέτοιες περιόδους, οι θεμελιώδεις κανόνες της αγοράς δεν ισχύουν, ενώ οι γρήγορες και συχνές μεταπτώσεις του συναισθήματος και της επενδυτικής ψυχολογίας είναι σημαντικές και κυρίως εμποδίζουν τη σωστή και αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης.