Πρόταση αποζημίωσης από την Ασπίς

Επανήλθε χθες η Ασπίς Κάπιταλ στην πρόταση που είχε απευθύνει προς τους κατόχους ομολόγων της εταιρείας ότι προτίθεται να τους αποζημιώσει για το 80% των κεφαλαίων που τοποθέτησαν σε τίτλους της εταιρείας. Η σχετική πρόθεση είχε διατυπωθεί αρχικά μέσω ανακοίνωσης στον κυριακάτικο τύπο της 13ης Μαρτίου και ο μέτοχος της εταιρείας Παύλος Ψωμιάδης Ασπίς Κάπιταλ επανέλαβε χθες με νέα ανακοίνωση την πρότασή του, επιχειρώντας παράλληλα να αντικρούσει τις νομικές απόψεις που αποδίδουν στη συγκεκριμένη κίνηση σκοπιμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική επιστολή της η Ασπίς Κάπιταλ εμφανίζεται να δεσμεύεται έναντι των ομολογιούχων που έχουν στα χέρια τους ανεξόφλητους τίτλους 42,8 εκατ. ευρώ ότι θα αποζημιωθούν μέσω τεσσάρων εταιρειών που αποδέχονται ως ανάδοχοι αυτές τις υποχρεώσεις. 

Πρόκειται για τις εταιρείες «Πρόνοια Εμπορική», «Κυβέλη», «Προβίζιον» και «Δωρογραφοτεχνική», που έχουν στην κυριότητά τους ακίνητα, η αξία των οποίων σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας, ξεπερνά τα 47 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα μάλιστα με το κείμενο πρόσκληση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή, η εταιρεία καλεί τους ομολογιούχους να παραλάβουν έως τις 15 Μαίου συναλλαγματική, που θα ενσωματώνει το 80% του αρχικά επενδεδυμένου κεφαλαίου του κάθε κατόχου ομολογίας με ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2013. 

Το δικηγορικό γραφείο Μαρκουλάκου που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση 370 ομολογιούχων της Ασπίς Κάπιταλ – σε σύνολο 600 περίπου – θεωρεί την πρόταση «απατηλή» στο βαθμό που τα δύο ακίνητα που έχουν στην κυριότητα τους οι εταιρείες «Δωροτεχνική» και «Προβίζιον» αξίζουν 12 εκατ. ευρώ, αλλά βαρύνονται με υποθήκες 15 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα η αξία των ακινήτων των εταιρειών «Κυβέλη» και «Πρόνοια Εμπορική» εκτιμάται στα 15 εκατ. ευρώ και έχουν προσημειωθεί για 2 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας μόνο το 30% των κεφαλαίων που έχουν επενδύσει οι κάτοχοι των ομολόγων. 

Στη χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία αντικρούει το επιχείρημα ότι η πρόταση είναι «απατηλή» για τον επιπλέον λόγο που της καταλογίζεται ότι, δεν συνοδεύεται από τη χορήγηση δικαιώματος εγγραφής προσημείωσης και ισχυρίζεται ότι «ο μοναδικός τρόπος να χορηγηθεί προσημείωση προς όλους τους ομολογιούχους είναι να εγγράψουν πρώτα τέτοια προσημείωση για το 80% του κεφαλαίου τους όσοι έχουν ήδη λάβει την προσωρινή διαταγή». 

Πρόκειται για τους 370 ομολογιούχους που έχουν πετύχει προσωρινή διαταγή για 11 ακίνητα αξίας 30 εκατ. ευρώ περίπου που ανήκουν τόσο στις συγκεκριμένες τέσσερις εταιρείες όσο και στον ίδιο τον Παύλο Ψωμιάδη και την οικογένειά του. Η άποψη αυτή σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο που έχει αναλάβει την εκπροσώπησή τους είναι «νομικά εσφαλμένη στο βαθμό που μπορεί να γίνει συναινετική προσημείωση και χρησιμοποιείται παραπλανητικά προκειμένου να διχάσει τους ομολογιούχους».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια, κ. Χάρης Πετρίδης, χαρακτηρίζει από την πλευρά του την πρωτοβουλία της Ασπίς Κάπιταλ «επικοινωνιακό τρικ» που συνδέεται με την προσπάθεια του Παύλου Ψωμιάδη να επιτύχει την αποφυλάκισή του, επιδεικνύοντας έμπρακτα μετάνοια για τις πράξεις του. 

Το θέμα αποδεικνύεται πιο περίπλοκο στο βαθμό που νομικοί κύκλοι εκφράζουν προβληματισμό για το κατά πόσο οι τέσσερις εταιρείες, μπορούν να αιτιολογήσουν την πράξη αναδοχής σε περίπτωση που π.χ. οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια στραφούν κατά των εταιρειών αυτών εγείροντας τις δικές τους αξιώσεις. 

Με αυτό το σκεπτικό η πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται νομικά τουλάχιστον, προβληματική, καθώς οι διασυνδέσεις μεταξύ των εταιρειών του ομίλου είναι δαιδαλώδεις και οι αξιώσεις που θα εγερθούν σε περίπτωση δικαστικής προσφυγής μπορούν να φέρουν αντιμέτωπες τις διάφορες πλευρές.