Τα πέντε σημεία διαφωνίας της ΕΑΕΕ για το ν/σ περί διαφάνειας

Πέντε βασικές παρατηρήσεις επισημαίνει η ΕΑΕΕ σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη διαφάνεια στις ασφαλιστικές συναλλαγές σε επιστολή της προς το Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή, κ. Δημήτρη Σπυράκο, αλλά και την ίδια την υπουργό, κα Λούκα Κατσέλη.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες τα εν λόγω σημεία αφορούν:
 
         Στο γνωστό θέμα με τις αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων στα προγράμματα υγείας, για τις οποίες η Ένωση θα επισημαίνει για πολλοστή φορά την αντίθεσή της στην οποιαδήποτε τιμολογιακή παρέμβαση, όπως και στον προσδιορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων για τον υπολογισμό των ανατιμήσεων. Η ένωση θα τονίζει επίσης του κινδύνους που συνεπάγεται για τον κλάδο μια ανάλογη ρύθμιση και ενδεχομένως θα προειδοποιήσει και με διακοπή της δραστηριότητας αν η πολιτεία επιμείνει στη θέση της. Τέλος, θα προτρέψει το υπουργείο να αναζητήσει τη λύση του προβλήματος στην πηγή του, δηλαδή στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

         Στη μετακύληση -στις ασφαλιστικές εταιρείες- της ευθύνης των διαμεσολαβούντων. Ειδικότερα θα επισημαίνει ότι κάθε κρίκος στη διακίνηση των ασφαλιστικών προγραμμάτων φέρει τη δική του ευθύνη και ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν μπορούν παρά να αναλάβουν την ευθύνη για τα όσα πράττει το agency system και όχι και τα υπόλοιπα κανάλια διανομής.

         Στις «ισόβιες» παροχές προς τα δίκτυα για τα ισόβια προγράμματα. Ειδικότερα θα αναφέρει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το καθεστώς που προβλέπει ότι σε περίπτωση διακοπής της συνεργασίας με έναν διαμεσολαβόν πρόσωπο η ασφαλιστική εταιρεία θα πρέπει να διακόπτει και την παροχή της προμήθειας, ειδάλλως, μια αντίθετη ρύθμιση, θα είναι σαν να του εξασφαλίζει «ισόβια» σύνταξη.

         Στη θεσμοθέτηση της αξίας εξαγοράς από το πρώτο έτος κάθε επενδυτικού ή συνταξιοδοτικού προγράμματος. Αν το υπουργείο επιμείνει στη θέση του, θα αναφέρει στην επιστολή της η Ένωση, θα πρέπει να αλλάξει και το καθεστώς προμηθειών.

         Στον περιορισμό των αντικινήτρων για την ανάπτυξη του κλάδου, αντικινήτρων που αφορούν στην γραφειοκρατία και θα προκύψουν από τις σχεδιαζόμενες – νέες υποχρεώσεις ενημέρωσης των ασφαλισμένων, τις οποίες προβλέπει το νομοσχέδιο.