Ένας ευπατρίδης της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

Η απώλεια ενός ανθρώπου προξενεί πάντα θλίψη στους συγγενείς και στο περιβάλλον του.  Πολύ δε περισσότερο όταν ο άνθρωπος αυτός  σηματοδοτεί, μαζί με λίγους ακόμα, μια συγκεκριμένη εποχή και μια συγκεκριμένη φιλοσοφία στον επαγγελματικό του τομέα. 

Ο  Παναγιώτης Μινέττας έφυγε σε ηλικία 78 ετών, αλλά άφησε πίσω του το δημιούργημα της ζωής του, την ασφαλιστική εταιρεία «Ευρωπαϊκή Ένωσις Ασφάλειαι Μινέττα». Μια εταιρεία  που ίδρυσε,  μεγάλωσε, εκσυγχρόνισε και σήμερα λειτουργεί ως μια πρότυπη εταιρεία ελληνικών συμφερόντων. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, με χαμηλούς τόνους και ουσιαστική δουλειά, δημιούργησε μια εταιρεία που κοσμεί την ελληνική ασφαλιστική αγορά και για την οποία, μόνο καλά λόγια ακούγονται από φίλους, ανταγωνιστές και πελάτες.  

Ίσως μας διαφεύγει το γεγονός ότι ελάχιστες εταιρείες, λιγότερες από πέντε, παραμένουν στην ελληνική αγορά για σαράντα σχεδόν χρόνια, χωρίς ενδιαμέσως να έχουν πουληθεί,  να έχουν εξαγορασθεί ή να έχουν συγχωνευθεί με άλλες, συνήθως ξένων συμφερόντων. Η «Ευρωπαϊκή Ένωσις Ασφάλειαι Μινέττα» είναι σίγουρα μία από αυτές. 

Ο Παναγιώτης Μινέττας ήταν ένας από τους αντιπροσώπους της σύγχρονης ασφαλιστικής ιστορίας του τόπου. Δεν ξεκίνησε ως επενδυτής ή ως εκπρόσωπος κάποιων άλλων. Ήταν γέννημα θρέμμα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Δραστηριοποιήθηκε στον κλάδο των ασφαλειών από το 1955, σε ηλικία μόλις 22 ετών, ως ασφαλιστής, τότε που η έννοια ασφαλιστής ηχούσε παράξενα. Στη συνέχεια δημιούργησε το δικό του πρακτορείο, ως εκπρόσωπος και Γενικός Πράκτορας της αγγλικής ασφαλιστικής εταιρείας LICENCE AND GENERAL μέχρι το 1973, όπου έκανε το μεγάλο άλμα. Με όπλο την πλούσια πείρα και την φλόγα του για δημιουργία,  ίδρυσε το 1973 τη δική του εταιρεία, την ανώνυμη ελληνική εταιρεία Γενικών Ασφαλειών «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΙΣ – ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ», τίτλος που έμεινε αναλλοίωτος μέχρι σήμερα, ενδεικτικό και αυτό της προσήλωσής του σε θεσμούς, αξίες και παραδόσεις. Η επέκταση πριν από τρία χρόνια, με νέο προφίλ, στον κλάδο ζωής, σύνταξη και υγεία, απέδειξε γα μια ακόμη φορά τη διορατικότητα και την έγκαιρη προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις και στις νέες αγορές που ανοίγουν.

Σε μια περίοδο όπου η ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων βρισκόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όταν ίδρυσε την εταιρεία, συνέβαλε και αυτός, με όλες του τις δυνάμεις, στην καλλιέργεια του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης και προσπάθησε, με κάθε τρόπο, στην ανύψωση της ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα καταναλωτή. 

Ο ίδιος πίστευε ότι «η ηλικία είναι ένας σχετικός όρος. Πάρα πολλά εξαρτώνται από το πνεύμα σου. Αυτοί που εξακολουθούν να ονειρεύονται και να κοιτούν προς το μέλλον, συνήθως διατηρούν ένα μεγάλο ποσό φρεσκάδας και ένα μεταδοτικό ενθουσιασμό. Το ίδιο ισχύει και σε μια εταιρεία». 

Με τα πιστεύω αυτά, δημιούργησε ένα σταθερό πελατολόγιο, πάνω από 200.000 πελάτες, οι οποίοι ασφαλίζονται επί σειρά ετών στην εταιρεία αναγνωρίζοντας την αξιοπιστία, τα ποιοτικά ανταγωνιστικά προϊόντα και την κορυφαία εξυπηρέτηση, αξίες που χαρακτηρίζουν τη ΜΙΝΕΤΤΑ.

Είναι σίγουρο ότι και τα όνειρά του και τη διορατικότητά του και τη δημιουργική φρεσκάδα του και τον μόνιμα νεανικό ενθουσιασμό του, τα μετέδωσε στην εταιρεία και τα στελέχη της και αποτελούν την πολύτιμη περιουσία της. Το οικογενειακό, αλλά όχι οικογενειοκρατικό, περιβάλλον, η φιλική συμπεριφορά, ο επαγγελματισμός, ο συνεχής εκσυγχρονισμός και η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, αποτελούν παρακαταθήκη στους συνεχιστές του δημιουργήματός του, με βασικό άξονα τον γιό του Γεώργιο Μινέττα, που εδώ και λίγα χρόνια είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνεχιστής της εταιρείας.

Ο Παναγιώτης Μινέττας, που γεννήθηκε στο Πειραιά, σπούδασε οικονομικά και ήταν άτομο με έντονη κοινωνική δράση. Μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης και του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ενώσεως Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος και έχει τιμηθεί με μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων και με διάκριση από τον Ελληνοβουλγαρικό Ιατρικό Σύνδεσμο.
Είναι βέβαιο ότι ο Παναγιώτης Μινέττας δε θα λείψει μόνο από την οικογένειά του, τους φίλους του και τους συνεργάτες του. Θα λείψει από την ελληνική ασφαλιστική αγορά.