Σε πτωτική πορεία οι προμήθειες στα δίκτυα

Το κόστος πρόσκτησης εργασιών των ασφαλιστικών εταιρειών «έριξαν» οι δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες, καθώς και οι αλλαγές που επέρχονται στον κλάδο, αλλαγές οι οποίες υποχρέωσαν τους ομίλους να επανεξετάσουν τις συμφωνίες που είχαν με τα δίκτυα πωλήσεων, ώστε να μειώσουν τις παρεχόμενες προμήθειες έχοντας ως απώτερο στόχο τόσο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων τους, όσο όμως και την εξυγίανση των ισολογισμών τους εν όψει της Solvency II.
 
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας με τίτλο «Οικονομική κρίση και ύφεση: Οι επιπτώσεις στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις», που διενήργησε πρόσφατα η υπηρεσία Μελετών και Στατιστικής της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το μέσο κόστος πρόσκτησης εργασιών κινούνταν ελαφρά πτωτικά έως το 2007, οπότε έφθασε στο 16,5%, ενώ το 2008 διαπιστώθηκε πολύ μεγάλη αύξηση του μεγέθους στο 21,9%. Στη συνέχεια ωστόσο ο σχετικός δείκτης επέστρεψε σε επίπεδα χαμηλότερα του 2007, για να διαμορφωθεί στο 15%.
 
Πρόκειται για εξέλιξη η οποία σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αποδίδεται τόσο στις πιέσεις τις οποίες άσκησαν και ασκούν οι εποπτικές αρχές (ΕπΕΙΑ – ΤτΕ) για βελτίωση της οικονομικής εικόνας των εταιρειών, όσο και στις δυσμενείς αλλαγές που επέφερε στην οικονομία η κρίση, και ειδικότερα στη μεγάλη μείωση της κατανάλωσης, η οποία επέδρασε αρνητικά και στη ζήτηση των ασφαλιστικών προϊόντων.
 
Μάλιστα, τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι το 2010 οι προμήθειες των ασφαλιστικών εταιρειών προς τα δίκτυα πωλήσεων κινήθηκαν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, ενώ ανάλογη πορεία αναμένουν ότι θα παρουσιάσουν και το 2011.
 
Η ανάγκη για απόλυτη εξυγίανση των ισολογισμών των ασφαλιστικών εταιρειών εν όψει εφαρμογής της Solvency II, σε συνδυασμό με τα μειωμένα έσοδα, υποχρεώνουν τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ομίλων να μειώσουν τα έξοδα πρόσκτησης, ώστε να τονωθούν τα καθαρά τους αποτελέσματα και να πορευθούν σε κερδοφόρα βάση.
 
Ένα άλλο ζήτημα το οποίο απασχόλησε τους ερευνητές της Ένωσης αφορούσε στη ρευστότητα του κλάδου, την οποία συνέδεσαν άμεσα με το ποσοστό των χρεωστών ασφαλίστρων. Από τα συμπεράσματα της έρευνας λοιπόν διαπιστώθηκε ειδικότερα ότι μέχρι το 2007 το μέγεθος των χρεωστών μειωνόταν, ένδειξη του ότι οι ασφαλισμένοι, αλλά και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές εξοφλούσαν τις υποχρεώσεις τους με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα.
 
Κατά τη διάρκεια ωστόσο του 2008 και ακόμη πιο έντονα το 2009, ο σχετικός δείκτης έδειξε μεγάλη άνοδο μέχρι και το 21%, γεγονός το οποίο αποτελεί σημάδι ότι η έλλειψη ρευστού στην αγορά εν γένει επηρέασε και τις ασφαλιστικές εταιρείες.
 
Πάντως οι ασφαλιστές αισιοδοξούν ότι ο σχετικός δείκτης το 2010 θα καταγραφεί μειωμένος και το 2011 ακόμη περισσότερο, καθότι οι εταιρείες προκειμένου να τονώσουν τη ρευστότητά τους έχουν περιορίσει στους δύο ή και τον έναν μήνα τους χρόνους απόδοσης των ασφαλίστρων, ενώ καθιερώνουν νέες διαδικασίες είσπραξης, βάσει των οποίων οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν απευθείας στις εταιρείες τα ασφάλιστρά τους.