Στρατηγική αυξημένων τοποθετήσεων σε μετοχές έναντι των ομολόγων

Εφικτή χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές της Allianz η βραχυπρόθεσμη απόληψη κερδών (profit taking) στο περιβάλλον των κεφαλαιαγορών, ωστόσο, όπως επισημαίνουν, η πτώση των τιμών θα πρέπει να αξιοποιηθεί για νέες τοποθετήσεις σε μετοχές.

Στο τελευταίο Capital Markets Monthly, το Μηνιαίο Δελτίο Κεφαλαιαγορών του Ομίλου, που εκδίδει η Allianz Global Investors, επισημαίνεται ειδικότερα ότι στο διάστημα που ακολουθεί θα πρέπει να τηρηθεί μια στρατηγική αυξημένων τοποθετήσεων σε μετοχές έναντι των ομολόγων.

«Ως εκ τούτου, η αγορά μετοχών στη φάση διόρθωσης της αγοράς ενδέχεται να αποτελεί συνετή κίνηση» αναφέρει πιο συγκεκριμένα ο Dennis Nacken, επικεφαλής του Capital Market Analysis, ο οποίος πάντως υπογραμμίζει ότι το «οξυγόνο» στον αέρα εξακολούθησε να λιγοστεύει με σταθερό ρυθμό κατά την άνοδο των αγορών μετοχών τους τελευταίους έξι μήνες.

«Η υπέρβαση των υψηλών προσδοκιών των συμμετεχόντων στην αγορά αναφορικά με τις οικονομικές εξελίξεις και τις εξελίξεις κερδών θα μπορούσε να καταστεί δυσκολότερη στο άμεσο μέλλον» αναφέρει χαρακτηριστικά o Dennis Nacken, για να τονίσει ωστόσο: «Μια ενδεχόμενη βίαιη πτώση από την κορυφή θεωρείται απίθανη, καθώς οι μέτριες αποτιμήσεις, τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας που αναζητούν αποδόσεις και οι χαμηλές σταθμίσεις σε μετοχές που διατηρούν οι ιδιώτες και οι θεσμικοί επενδυτές, αναμένεται να παράσχουν τονωτικές ενέσεις στις αγορές».

Πάντως, κατά τον ίδιο, «τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας που παρουσιάζουν πολλές εταιρείες αναμένεται να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον κεφαλαιαγορών φιλικό προς τους μετόχους. Ένα αυξανόμενο ποσοστό κερδών επιστρέφει στους μετόχους με τη μορφή υψηλότερων μερισμάτων ή προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών» προσθέτει.