Το μέλλον της αγοράς στα πολυασφαλιστήρια

της Ευαγγελίας Λαμπρινούδη, Διευθύντριας Γενικών Κλάδων, Ευρωπαϊκή Πίστη

Το πολυασφαλιστήριο δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλιζόμενο να καλύψει σχεδόν κατά παντός κινδύνου την περιουσία του, με πολύ χαμηλό ασφάλιστρο, εφ’ όσον η ασφαλιστική εταιρεία προσφέρει εκτός από τις βασικές καλύψεις και συμπληρωματικές καλύψεις εξ’ ίσου σημαντικές για τον πελάτη, σχεδόν δωρεάν.

Εάν ο ασφαλιζόμενος επιθυμεί να αγοράσει συγκεκριμένες καλύψεις, φυσικά και η ασφαλιστική εταιρεία παρέχει αυτή τη δυνατότητα αλλά τελικά το κόστος θα είναι αν όχι το ίδιο, ίσως και μεγαλύτερο.

Ο ασφαλιζόμενος λοιπόν ωφελείται από την αγορά ενός πολυασφαλιστηρίου, όταν κυρίως επέλθει μια ζημιά που πιθανόν να μην είχε σκεφθεί ότι θα του τύχει ποτέ, όπως π.χ. βραχυκύκλωμα, κεραυνός, έκρηξη, διάρρηξη σωληνώσεων, θραύση κρυστάλλων, πρόσκρουση οχήματος κ.λπ.

Επειδή λοιπόν αποζημιώνεται πάντοτε σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου και την αιτία της ζημιάς, οι αποζημιώσεις αυτού του είδους μπορεί να μην είναι μεγάλες, όπως θα ήταν αν συνέβαινε μια φωτιά ή ένας σεισμός ή μια πλημμύρα ή μια κλοπή, όμως είναι πιο συχνές και επαναλαμβανόμενες.

Η δομή ενός πολυασφαλιστηρίου είναι συγκεκριμένη. Αποτελείται συνήθως από τον κορμό που είναι οι βασικές καλύψεις π.χ. σε ασφαλιστήρια περιουσίας (φωτιά-σεισμός) και προστίθενται οι επί πλέον καλύψεις π.χ. (κλοπή, τρομοκρατικές ενέργειες, πλημμύρα, θύελλα καταιγίδα, βραχυκύκλωμα, έκρηξη και 30 επιπλέον καλύψεις).

Συνήθως υπάρχουν στην αγορά τρία πακέτα ασφάλισης. Ένα βασικό με πολύ λίγες καλύψεις, ένα λίγο πιο εμπλουτισμένο και το πλήρες με όλες τις καλύψεις που θα μπορούσε να δώσει μια ασφαλιστική εταιρία για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ασφάλισης του κλάδου περιουσίας. Αυτά όλα συνήθως αφορούν σε ασφάλιση κατοικίας, γραφείου, καταστήματος. 

Για την ασφάλιση σκαφών π.χ ισχύει περίπου το ίδιο, έχοντας εκεί σαν βασική κάλυψη την αστική ευθύνη προς τρίτους που είναι ούτως ή άλλως υποχρεωτική από το νόμο (350.000 ευρώ σωματικές βλάβες, 150.000 ευρώ υλικές ζημιές και 90.000 ευρώ ρύπανση) και προστίθενται συμπληρωματικά καλύψεις για το ίδιο το σκάφος σύμφωνα με την εμπορική του αξία τη στιγμή της ασφάλισης, όπως ίδιες ζημιές σκάφους, φωτιά, κλοπή, μερική κλοπή, μηχανικές βλάβες κ.λπ.

Ο πελάτης μπορεί να διαλέξει μια απλή ασφάλιση ή ένα πολυασφαλιστήριο, το οποίο δεν θα έχει μεγάλο κόστος και θα νοιώθει σίγουρος και ασφαλής.

Η τάση στην αγορά είναι να υπάρχουν μόνο πολυασφαλιστήρια, δηλαδή για θέμα κόστους και μόνο να εκδίδεται ένα συμβόλαιο που να περιέχει τη βασική ασφάλιση και εκτός από τις συμπληρωματικές να περιέχει και καλύψεις άλλων κλάδων. Όπως π.χ. αστικής ευθύνης, απώλειας ευθύνης, απώλειας χρημάτων, απώλειας κερδών, ηλεκτρονικών βλαβών ή και μηχανικών βλαβών κ.λπ.
Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΓΑ παρέχει πολυασφαλιστήρια, με ξεκάθαρους όρους και καλύψεις, με ανταγωνιστικά ασφάλιστρα.