Συρρικνώνεται η αγορά ασφαλίσεων μεταφερομένων εμπορευμάτων

Η ασφάλιση εμπορευμάτων και η επιχειρηματικότητα βαδίζουν χέρι-χέρι από τότε που ο άνθρωπος ξεκίνησε να διακινεί τα εμπορεύματά του με σκοπό το επιχειρείν. Στην αρχαία Βαβυλωνία υπήρχε ταμείο αλληλοβοηθείας για περιπτώσεις κλοπής, καταστροφής, απώλειας καμήλας ή άλλη ζημιά στα καραβάνια, ακόμα και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Οι αρχαίοι Ρόδιοι είχαν εντάξει στο δίκαιό τους την έννοια της αβαρίας στις θαλάσσιες μεταφορές. Αργότερα οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί κλπ. ανάπτυξαν την ιδέα της ασφάλισης εμπορευμάτων. 

Η Generali, με έδρα την Τεργέστη, μια πόλη με μακρά ιστορία στο εμπόριο (τον 5ο αιώνα π.Χ. ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι βασικός κόμβος μεταφοράς εμπορευμάτων στην Μεσόγειο είναι στο “sinus tergestinus”), από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της επέδειξε ιδιαίτερη βαρύτητα και εξειδίκευση στον κλάδο ναυτασφαλίσεων και μεταφορών. 

Η ελληνική αγορά ασφαλίσεων μεταφερομένων εμπορευμάτων, δυστυχώς, βρίσκεται σε διαρκή συρρίκνωση τα τελευταία έτη. Οι αιτίες είναι το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, η οικονομική κρίση, το μικρό μέγεθος της αγοράς και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες.

Ακόμη και ο κλάδος των εταιρειών logistics/διαμεταφορέων/μεταφορέων βρίσκεται σε δραματική πτώση, με αποτέλεσμα να μειώνονται και τα έσοδα από τις ασφαλίσεις μεταφορών, μέσω των μεταφορέων/διαμεταφορέων. Ήδη, πολλές από αυτές τις εταιρείες επέλεξαν να «μετοικήσουν» σε άλλες χώρες, με πιο σταθερές οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές παραμέτρους (π.χ. Βουλγαρία). 

Η Generali προσφέρει κάθε είδους και τύπο ασφάλισης, με βάση τις ρήτρες Institute Cargo Clauses, (A), (B), (C), αλλά και τις ειδικότερες μεταφοράς τροφίμων, κρεάτων ή ευπαθών αγροτικών προϊόντων, όπως οι Institute Frozen Food Clauses (A) “Excluding Frozen Meat”, η Institute Frozen Meat Clauses (A) κ.λπ.

Η Generali παρέχει:
• Μεμονωμένα ασφαλιστήρια μεταφορών (spot policies) για μεμονωμένες φορτώσεις
• Διαρκή ανοιχτά συμβόλαια (Open Cover), με υποχρέωση δήλωσης όλων των φορτώσεων
• Διαρκή ανοιχτά συμβόλαια (Block Policy), χωρίς υποχρέωση δήλωσης όλων των φορτώσεων, αλλά με απολογιστική εκκαθάριση
• Συνδυασμός των παραπάνω

Καλύπτονται επίσης «ιδιαίτερες» ανάγκες, όπως η ασφάλιση υπερογκόδων εμπορευμάτων, οι ασφαλίσεις έκθεσης (μεταφορά-παραμονή-επιστροφή), η ασφάλιση δειγμάτων, οι ασφαλίσεις μεταφοράς λυμμάτων βάσει της κοινοτικής οδηγίας κ.λπ.

Η ασφάλιση ευθύνης των μεταφορέων/διαμεταφορέων είναι μία αρκετά πολύπλοκη υπόθεση, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουμε δει στην ελληνική ασφαλιστική αγορά διαστρεβλώσεις και τερατουργήματα καλύψεων (συνήθως βασιζόμενα στις “ρήτρες Λονδίνου”), με αποτέλεσμα η δημιουργία εντελώς εσφαλμένης εικόνας σχετικά με το αντικείμενο της ασφάλισης. Δυστυχώς, οι πελάτες οδηγούνται σε λανθασμένες καλύψεις, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε διαφορές σε περίπτωση ζημιάς και τελικά στη δυσπιστία προς τις ασφαλιστικές εταιρείες. 

Αντίθετα, η Generali, που είναι ηγετική δύναμη στην αγορά, με μακροχρόνια εξειδίκευση και εμπειρία, επιμένει να προσφέρει το προϊόν της αστικής ευθύνης μεταφορέα/διαμεταφορέα, βάσει της διεθνούς και εθνικής νομολογίας και πρακτικής. Το αντικείμενο του κλάδου είναι η κάλυψη της ευθύνης του μεταφορέα/διαμεταφορέα για υλικές ζημιές ή απώλειες στα διακινούμενα εμπορεύματα ιδιοκτησίας τρίτων, σύμφωνα με τους εκάστοτε νόμους και διεθνείς συμβάσεις, κατά τη διάρκεια που τα εμπορεύματα βρίσκονται στην κατοχή τους.

από τους Θ. Τριανταφύλλου, Αναπληρωτής Τεχνικός Διευθυντής Εταιρικών Ασφαλίσεων και Ε. Σπηλιωπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Μεταφορών και Ε. Σπηλιωπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Μεταφορών, Σκαφών και Αεροσκαφών, Generali