Η ασφάλιση μεταφορών σε περιόδους κρίσης

Η ασφάλιση των μεταφερομένων εμπορευμάτων για το διεθνές εμπόριο αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε περιόδους οικονομικής κρίσης, πολέμων, απεργιών και πολιτικών ταραχών. Η ασφάλιση, που καλύπτει την απώλεια ή ζημία από τυχαίο και απρόβλεπτο κίνδυνο, παρέχεται από τον κλάδο μεταφορών και ιστορικά αποδεικνύεται ότι έδωσε τη δυνατότητα ανάπτυξης των εμπορικών συναλλαγών και της επιχειρηματικότητας. Αντικείμενο ασφάλισης είναι τα εμπορεύματα που μεταφέρονται με φορτωτικά έγγραφα και παρέχεται μετά από αίτημα των αγοραστών ή των πωλητών ή οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον επ’ αυτών.

Οι τύποι των ασφαλιστηρίων συμβολαίων είναι: 

1. Τα μεμονωμένα – Single: Με αυτά ασφαλίζονται εμπορεύματα για συγκεκριμένο μόνο ταξίδι
2. Τα Ανοικτά – Open: Με αυτά ασφαλίζεται ένας μεγάλος αριθμός μεταφορών. Προσυμφωνούνται μεταξύ ασφαλιζόμενων και ασφαλιστικής εταιρείας οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφάλισης και εντάσσονται σε αυτό όλες οι μεταφορές που γίνονται για το χρόνο που έχει συμφωνηθεί (συνήθως ετήσια διάρκεια)

Για τη διαμόρφωση του κόστους ασφάλισης μεταφερομένων φορτίων λαμβάνονται υπ’ όψιν το είδος και η ευαισθησία/ευπάθεια των μεταφερομένων αντικειμένων, το μέσον μεταφοράς τους (σε ξηρά, θάλασσα και αέρα), ο τύπος συσκευασίας τους, η διάρκεια του ταξιδιού, ο τόπος φόρτωσης/προορισμού και αν υπάρχουν μεταφορτώσεις, η αξία του φορτίου ή το ανώτατο όριο ευθύνης κατά τη μεταφορά και το εύρος της κάλυψης που είναι επιθυμητό από τον ασφαλιζόμενο.

Οι καλύψεις που παρέχονται είναι σύμφωνες με τις ρήτρες του Ινστιτούτου Άγγλων Ασφαλιστών (Institute Cargo Clauses) και οι βασικές είναι οι “ A”, “ B” και “C”, καθώς και αυτές που καλύπτουν π.χ ζημίες πολέμου (Institute War Clause), ζημίες απεργιών (Institute Strike Clause).

Υπάρχουν επίσης και ιδιαίτερες ρήτρες για ειδικά φορτία, όπως τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα (Institute Frozen Food Clauses A, Institute Frozen Meet Clauses A), για ξυλεία (Institute Timber Trade Federation Clauses), για τις προϋποθέσεις που πρέπει να διέπουν τα πλοία που θα χρησιμοποιηθούν στη μεταφορά (Institute Classification Clause) κ.α. Λόγω της κίνησης των εμπορευμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει μεγάλη σημασία η επιλογή της ασφαλιστικής εταιρείας, ώστε να μπορεί να παρέχει σε παγκόσμιο επίπεδο με άμεση παρουσία, ολοκληρωμένο service, διεκπεραιώνοντας στον ταχύτερο χρόνο τις απαιτούμενες περίπλοκες διαδικασίες, βάσει των διεθνών κανονισμών. 

Η Chartis, εκτός της ασφάλισης των ίδιων των μεταφερομένων εμπορευμάτων “CARGO”, έχει τη δυνατότητα ασφάλισης με ιδιαίτερα συμβόλαια της Αστικής Ευθύνηs Διαμεταφορέων. Με το συμβόλαιο αυτό καλύπτεται η Αστική Ευθύνη των Διαμεταφορέων για ζημίες ή απώλειες στα εμπορευμάτων τρίτων που μεταφέρουν.

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ασφαλίζεται η μεταφορά εξοπλισμού και μηχανημάτων ενός έργου (π.χ για την κατασκευή εργοστασίου), η Chartis προσφέρει τη δυνατότητα ασφάλισης με ιδιαίτερη επέκταση στο συμβόλαιο μεταφοράς και της απώλειας κερδών (DSU/ Delay Start Up), που θα οφείλεται σε καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου, λόγω της απώλειας ή ζημίας στα μεταφερόμενα μηχανήματα ή εξοπλισμό.

Δημήτρης Μιχάλης, Προϊστάμενος Κλάδων Περιουσίας