Η ΑΧΑ Ασφαλιστική υπογράφει την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Οδική Ασφάλεια

Η ΑΧΑ Ασφαλιστική υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Οδική Ασφάλεια την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην Αθήνα.

Η Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, η οποία ιδρύθηκε το 2004 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι μια Ευρωπαϊκή συμμετοχική πλατφόρμα αποτελούμενη από εταιρείες, συλλόγους, ερευνητικούς οργανισμούς και δημόσιες αρχές. Αυτοί οι παίκτες αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες δράσεις και μοιράζονται τις ορθές πρακτικές τους με στόχο να επιλύσουν τα προβλήματα οδικής ασφάλειας που αντιμετωπίζουν στο καθημερινό τους περιβάλλον. Στόχος της Χάρτας είναι να βοηθήσει στη μείωση των θυμάτων των τροχαίων ατυχημάτων. Η Χάρτα έχει περισσότερα από 2.000 υπογράφοντα μέλη.

Ο κ. Αργύρης Περουλάκης, επικεφαλής της Επικοινωνίας για την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τους υπογράφοντες, περιέγραψε εν συντομία την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας και εξήγησε τη σημασία των πρωτοβουλιών αυτών, τονίζοντας την ανάγκη για δράσεις που αφορούν την οδική ασφάλεια.

Ο κ. Σπύρος Βούγιας, Υφυπουργός στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, παρουσίασε τα μέτρα που λαμβάνονται για να βελτιωθεί η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στο στόχο να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός ατυχημάτων και να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος εντός της επόμενης δεκαετίας.

Το 2009, περισσότερο από 35.000 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους στο δρόμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για κάθε θανατηφόρο ατύχημα που καταγράφεται, υπολογίζεται ότι τέσσερις άνθρωποι θα υποφέρουν μακροχρόνια από τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα, δέκα θα είναι βαριά τραυματισμένοι και 40 ελαφρώς. Αυτό συνεπάγεται συνολικό οικονομικό κόστος για την κοινωνία 130 δις ευρώ κάθε χρόνο.

Με την υπογραφή της Χάρτας κάθε μέλος κάνει μια δημόσια δέσμευση για συγκεκριμένες ενέργειες και αναλαμβάνει να μοιράζεται καλές πρακτικές σε θέματα οδικής ασφάλειας. Η ΑΧΑ Ασφαλιστική εναρμονίζεται με τη δέσμευση του Ομίλου αναφορικά με την πρόληψη κινδύνων και την προώθηση οδικής ασφάλειας, χρησιμοποιεί την εμπειρία στον τομέα αυτό και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» πραγματοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενεργειών για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των νέων.

Η Χάρτα έχει επίσης υπογραφεί από τον όμιλο ΑΧΑ, την ΑΧΑ Γερμανίας, ΑΧΑ Βελγίου, ΑΧΑ Γαλλίας, ΑΧΑ Ιρλανδίας, ΑΧΑ Λουξεμβούργου και την AXA Winterthur στην Ελβετία.