Εμβόλιο Covid19, πόλεμος ευθυνών και συμφερόντων

της Ελενας Ερμείδου

Μόλις το 2% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού έχει μέχρι σήμερα εμβολιαστει, παρά τις μεγάλες υποσχέσεις, σε αντίθεση με το 7% στις ΗΠΑ και το 11% στην Βρετανία, όσο συνεχίζονται οι καθυστερήσεις, τόσο στα ζάρια παίζει η Ευρώπη την οικονομία της.

Ανακοίνωσε η ΑΖ ότι θα διαθέσει λιγότερο του 40% των δόσεων του εμβολίου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση σε αντίθετση με ό,τι αναμένονταν κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου 2021.

Τι έχει υπογράψει η Ευρώπη με τις φαρμακευτικές; τι ειδικότερα με την Αγγλοσουηδική Astra Zeneca; Οι όροι του συμβολαίου με την AZ παραμένουν εμπιστευτικοί. Δεν ξέρουμε τις ευθύνες των δύο μερών, ποιες είναι και πώς αποδίδονται, τους όρους της τιμολόγησης και διανομής και άλλες λεπτομέρειες.

Ακούμε σχόλια, τοποθετήσεις, και επικρίσεις. Τι μπορούμε να πιστέψουμε αν δεν ξέρουμε τι έχει συμφωνηθεί. Ο καθένας ανακοινώνει ανάλογα με τα συμφέροντα του.

Γιατί να ενδιαφέρει τον κόσμο που τώρα καίγεται, αν η Ευρώπη θα επαναθεωρήσει την πολιτική των εξαγωγών με την Βρετανία με αφορμή την Astra Zeneca η οποία σίγουρα θα κάνει καλά την δουλειά της;

Δεν είναι σαν να σαμποτάρει η Κομισιόν τα σχέδια και τους στόχους για ανάκαμψη της οικονομίας στην μετά κορωνοϊό εποχή;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*