Σταθερή στρατηγική από την ΑΧΑ στην Ελλάδα

Ξεκάθαρος για τις προθέσεις του σε ότι αφορά τη στρατηγική της ΑΧΑ στην ελληνική αγορά ήταν ο Πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του Γαλλικού ομίλου, Henri de Castries, ο οποίος στο πλαίσιο ενός έκτακτου ταξιδιού του στην Αθήνα, μίλησε στο InsuranceWorld για τα σχέδιά του.
 
Ο κ. Henri de Castries ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι «ο όμιλος θα διατηρήσει την παρουσία του στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την εξέλιξη που θα έχει η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους».
 
Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι η θέση του αυτή θα ισχύσει ακόμη στην περίπτωση κατά την οποία επιβεβαιωθούν τα υποθετικά σενάρια περί πτώχευσης ή επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή.
 
Μιλώντας γενικότερα για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, δήλωσε, μεταξύ άλλων:
 
-      Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη οικονομία στην Ε.Ε. που βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση χρέους
-      Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για τη έξοδο της χώρας από την ύφεση, ενώ και η Ε.Ε. δημιουργεί τις δικές της υποδομές ώστε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει συνολικά την κρίση χρέους
-      Η Ελλάδα καλείται σήμερα να τονώσει την ανταγωνιστικότητά της, ενώ αν πάσχει από κάτι αυτό δεν είναι οι φόροι, αλλά οι υπεραξίες που δεν προσφέρουν οι μισθοί στην εθνική οικονομία
-      Αν οι τράπεζες θέλουν να βελτιώσουν τα μεγέθη τους θα πρέπει να τιμολογήσουν όλες τις υπηρεσίες τους
 
Ενδιαφέρον είχαν όμως και οι αναφορές Henri de Castries για τη στρατηγική του ομίλου ΑΧΑ στην Ελλάδα. Όπως είπε η προσοχή του ομίλου δεν στρέφεται στα μεγέθη του, αλλά στην κερδοφόρο ανάπτυξη, διότι το ζητούμενο δεν είναι να αποκτήσει κάποιος μέγεθος, αλλά να παραμένει υγιής.
 
Το κλείσιμο του 2010 λοιπόν βρήκε την ΑΧΑ Ασφαλιστική με θετικό αποτέλεσμα 20 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 39%, καθώς και με καθαρά μετά φόρων κέρδη 10 εκατ. ευρώ επίσης βελτιωμένα κατά 18%.
 
Αντίστοιχες επιδώσεις δεν υπήρξαν όμως στα έσοδα, καθότι η παραγωγή διαμορφώθηκε στα 202 εκατ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 9%, με την αγορά να κινείται ανοδικά κατά 2%. Στον κλάδο Ζωής η ΑΧΑ κινήθηκε πτωτικά στα 88 εκατ. ευρώ κατά 19%, όταν ο κλάδος συνολικά ήταν πτωτικός κατά 4% και στις Γενικές Ασφάλειες τα έσοδά της αυξήθηκαν μόλις κατά 1% στα 114 εκατ. ευρώ όταν ο κλάδος σε σύνολο εμφάνισε ανάπτυξη κατά 6%.
 
Για την Alpha Ασφαλιστική
 
Θετικές ήταν οι αναφορές τόσο του κ. Henri de Castries, όσο και του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΧΑ Ασφαλιστική, Eric Kleijnen, σε ότι αφορά τη συνεργασία της εταιρείας με την Alpha Bank.
 
Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι οι δύο όμιλοι έχουν ήδη συνεργαστεί επιτυχώς και ότι θα επιμείνουν στη στρατηγική τους και στο μέλλον με νέες συνέργιες, ενώ για την ενεργοποίηση της AlphaLife τονίσθηκε ότι η τράπεζα δεν έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο εν λόγω εγχείρημα, διατηρώντας την παραγωγή της εταιρείας σε πολύ χαμηλά επίπεδα.